Велинград

Велинград е най-големият курорт с минерални бани в страната, разположен сред красивата природа на Западните Родопи. Създаден е през 1948г. при сливането на три села: Каменица, Лъджене и Чепино.
Изобилието от минерални води, удобните и модерни бани, мекият климат и прекрасната природа привличат повече от 200 000 почиващи годишно.
Слънчевите дни са 74% от всички дни през годината. Тук рядко падат мъгли. Средната януарска температура е 1.8С, а средната през юли е 18.7С. Зимата е мека и с чудесни условия за ски, лятото е прохладно, а есента е топла и приятна.
Най-голямото природно богатство на Велинград са минералните води. Температурата на минералните извори е между 28 С и 86С. Известни са шест термоминерални находища – Чепино, Лъджене 1, Лъджене 2, Каменица, Драгиново и Варварски бани. Съществуват около 80 извора, които по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите в Хисаря, Баня и Наречен.

Забележителности
Велинград се гордее с един природен феномен – Клептуза, най-големият карстов извор в България. Всяка секунда на повърхността му избликват 570 л. леденостудена вода, която образува две езера, вливащи се в Чепинска река.
Местността Свети Спас, намираща се близо до минералните извори в Чепино, е посещавана от десетилетия от хора, свързващи лечебните й свойства със светията на здравето. Посещава се на Спасов ден от вярващи с надежда за изцеление.
Историческият музей, Картинната галерия, читалищата и кината предлагат развлечения и отмора за гостите на града.
Ловните и дивечовъдни стопанства предлагат много добри условия за развитие на ловния и риболовен туризъм.

Празници
Много от празниците в този край са запазени и съхранени с годините, а честването им се извършва със запазени традиции и обреди: Йордановден, Бабинден, Сирни заговезни с местните “гаганици” (обредни огньове), Великден, Тодоровден, Благовец, Гергьовден, Еньовден.
Градът предлага на своите гости разнообразни културни изяви. Традиция са Велинградските културни празници, провеждани всяка година в средата на лятото. Представителният духов оркестър с мажоретен състав е извоювал свое постоянно присъствие в празниците на града. Велинградската културна сцена се гордее със Самодейния театър към Читалище “Отец Паисий”, с фолклорния детско-юношески ансамбъл “Здравче-венче”, с ансамбъл “Чепино”, с квартет “Анастасия”.

Околности
Местността Юндоласе намира на 16 км западно от Велинград, на 1400м средна надморска височина.
Местността Белмекен се намира на 24 км северозападно от Велинград, на 2000м надморска височина и притежава алпийски характер. Язовир “Белмекен” дава прекрасна възможност за воден спорт и риболов. На 3км западно от него е високопланинският спортен комплекс, носещ същото име. Неговата надморска височина е 2050м. Той предоставя една много добра база за отдих и тренировъчни занимания във всички видове спорт.
Местността Кладова е на север от града. По маршрутна пътека до нея се стига за 2,5 часа пеша, с кола може да се стигне до местността Пейова поляна по асфалтиран и след това по черен път до Кладова поляна, която се простира североизточно под самия връх Арапчал. През зимата се поддържа ски писта.
Село Дорково е на 13 км от Велинград. Проученото палеонтологично находище до селото се определя като първото по големина в Европа, със световна значимост. Намерени са костите на повече от 30 вида гръбначни животни, датиращи от преди 4-5 млн. г. Останките от крепостта Цепина се намират на 3км северозападно от селото. Цепина е най-голямата родопска твърдина през средните векове. С нея се свързва и идеята на фолклорния фестивал в Дорково с международно участие “В подножието на Цепина”.
Местността “Блатца”, “Качаков чарк” и др. предлагат условия за почивка и отдих. Открити са минерални извори с лечебен характер.
На югозапад от града се намира пещерата “Лепеница” с дължина 1200м, а също така и биосферният резерват “Мантарица”, включен в листата на защитените обекти на ЮНЕСКО. Резерватът е най-голямото естествено обиталище на глухари в България.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция