Велико Търново

Град Велико Търново се намира в централна България в подножието на Стара планина. Разположен е на историческите хълмове Царевец, Трапезица и Света Гора, надвиснали над река Янтра и широките й меандри. Градът отстои на почти равни разстояния от най-големите градове в страната – 241 км североизточно от София, 228 км югозападно от Варна, 192 км североизточно от Пловдив и 224 км северозападно от Бургас.
Велико Търново е административен център. Благоприятният климат, наличието на природни и исторически забележителности и развитието на народните художествени занаяти създават предпоставки за развитието на туризма.

История
Велико Търново е град с богато историческо минало.
Първите следи на живот са открити на хълма Трапезица и датират от 3 хилядолетие. пр. н.е. Останките открити на хълма Царевец са от края на Бронзовата епоха (13 в. пр н.е.) Първите обитатели са били траките, чието селище просъществува до към края на Бронзовата епоха.Следващите заселници са византийците. През 8 в. от н.е. тук има голямо славянско селище. През 10 в. хълмовете Царевец, Трапезица и Света гора са гъсто населени и през 12 в. Велико Търново се превръща в здраво укрепен град и значим икономически център.
Произходът на името се свързва със славянската дума “терн” или “търн” (трън) и през вековете се променя на Тернов, Търнов, Тарнов, Търновград, Търново и накрая Велико Търново във връзка с големината, красотата и величието на града.
През 1187 г. братята боляри Асен и Петър организират успешно въстание за освобождение от византийска власт и провъзгласяват Велико Търново за столица на Българската държава. През следващите 2 века -13 и 14 градът е важен политически, административен, икономически и културен център в Европа.
Този материален и духовен възход е прекъснат на 17.07.1393г., когато цяла България пада под Османско владичество.
През Възраждането градът преживява нов икономически, културен и политически възход. Занаятите се развиват, търговията процъфтява, изграждат се красиви къщи, обществени сгради и църкви. Велико Търново се превръща в духовен и действащ център на борбите за църковна независимост и национално освобождение.

Забележителности
Хълмът Царевец, разположен в източната част на града е обявен за архитектурен резерват. Тук са съхранени входната порта, Балдуиновата кула и част от крепостните стени и са реставрирани дворцовите и патриаршеските комплекси на Второто българско царство (12 – 14 в.).
Хълмът Трапезица с разкрити основи на 17 църкви, Асеновата махала с църквата "Св. Димитър" и църквата “Св. Четиридесет мъченици”, се свързва с величието на българското царство през 12 в. Хълмът Света Гора е разположен южно от Царевец и е свързан с културния и духовния възход на Българската държава през Средновековието. Днес там се намира Великотърновският университет “Св. Св. Кирил и Методий”.
Интерес още представляват църквите “Св. Никола”, “Св. Св. Кирил и Методий”, “Св.Св.Константин и Елена”, архитектурните паметници “Къщата с маймунките”, “Къщата на Петко Р. Славейков”, “Къщата на кокона Анастасия”, “Стамболовия хан”, Самоводската чаршия с възрожденски къщи и действащи работилници, паметникът на Асеневци, паметникът “Майка България”, Стамболовия мост.
Емблематичен за града е уникалният аудио-визуален спектакъл “Царевград Търнов - звук и светлина”.

Музеи
Музеят на Възраждането и Учредителното събрание е разположен в Стария Конак, строен от Кольо Фичето и свързан с много исторически за България събития.
Етнографският музей се помещава в хана на Хаджи Никола - един от най-интересните архитектурни паметници.
Интересен е Затворът-музей, където са били много велики български герои – Левски, Филип Тотю, Стефан Караджа и др.

Околности
На 4 км североизточно от града се намира с.Арбанаси – архитектурен резерват, съхраняващ уникални образци на българската възрожденска архитектура.
Преображенският манастир е разположен 7 км на север на левия бряг на река Янтра. Манастирът “Св. Троица”, който е най-старият в околността се намира на десния бряг на Янтра срещу Преображенския манастир.
13 км южно от Велико Търново край Килифарево е Килифаревският манастир, основан от Теодосий Търновски. Плаковският манастир "Св.Пророк Илия" се намира край село Плаково, на 18 км южно от града, а на около 14 км югоизточно е Мерданският манастир.
Комплексът Никополис ад Иструм – останки от древен римски град край село Никюп, се намира на 18 км северно от Велико Търново.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция