Царево

Община Царево се намира на 60 км южно от Бургас. Уникалното съчетание на море, планина и реки с екзотична растителност предоставят разнообразни възможности за развитие на туризъм – еко, яхт туризъм, фото и хоби туризъм, ловен туризъм и др.
В гр. Царево се намира първото пристанище откъм южната граница на България. От 1995 г. пристанището е обявено за международно.
С името Василико (Василику) градът се споменава още през ХІІ в. от арабския географ Идриси. Османотурски документи регламентират статута на пристанището Василикоз през ХV-ХVІв.
В средата на ХІХ в. тук се открива гръцко училище. Съхранена е интересна легенда за основаването на гр. Василико. Според нея първите заселници идват от унищоженото от турците българско село Босилково в Айтоския дял на Източна Стара планина. Част от жителите му, които се спасяват от унищожение или потурчване, се преселват на черноморския бряг, където основават ново селище. Впоследствие те се погърчват.
През 1967г. е обявен за климатичен морски курорт с национално значение. Царево разполага с три плажа и с два екзотични къмпинга: “Българка” и “Нестинарка”.

Туризъм
На територията на община Царево се намира една от седемте влажни зони в страната, която е с континентално значение – комплекса “Ропотамо – Велека”. Тук е и най-старият природен резерват в нашата страна – “Силкосия”, обявен за такъв още през 1933 г. Уникалната странджанска природа се опазва чрез мрежа от защитени територии - осем резервата и редица природни забележителности (”Попови скали”, къмпинга “Оазис”, “Силистар” и “Устието на р. Велека” и др.). През територията на община Царево преминава и най-голямата странджанска река – Велека, с дължина 147 км.

Археологически паметници
В гр. Царево са разкрити средновековно селище в северната част на квартал Василико, в района на църквата, където е било старото гръцко училище. Останки от малка крепост на нос Кастро, обитавана в миналото, според Шкорпил, от морски пирати.
Църквата “Св. Троица” в кв. Василико е построена през 1810 г. Достроявана е през 1831 г., а в сегашния си архитектурен вид датира от 1895 г. За съществуването на по-стара църква на това място свидетелстват запазените икони от последните десетилетия на ХVІІІ в. Те са рисувани от иконописци като Йоан Зограф (от 1797 до 1805 г.), Димитър Зограф (от 1835 г.), Тодор Зограф (от 1850 г.) и др. Църквата днес се нарича “Св. Успение Богородично”.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция