Трявна

Трявна е разположен в северните склонове на живописната Стара планина, в долината на Тревненска река, на 440 метра надморска височина. Градът отстои на равно разстояние от София и Варна – 245 км, на 170 км от Пловдив, на 219 от Бургас и 130 от Русе.
Планински въздух, много зеленина, вековни гори, бистри води, съвременна архитектура, умело съчетана с красотата на възрожденските къщи – това е град Трявна. И днес градът носи възрожденския дух на своите бащи и деди – прочути дюлгери, резбари и иконописци.
Културно-историческите пластове, върху които е издигнат града, бележат следи от тракийско-римската епоха. Важни пътища, които свързвали Мизия и Тракия, минавали през Тевненския проход. Но според преданията селището датира от 12 в. по времето на царуването на Асеневци.
Най-ранният документ за съществуването на селището е от 1565 г. По време на турското робство заради “харбалиите”, които местното население дава за охрана на проходите, то се ползва с известни привилегии. Тъй като земята била малко и неплодородна, това става предпоставка за бурното развитие на занаятите. Селището достига своя разцвет в края на 18 и началото на 19 в.
Това, което допринася за незалязващата слава на Трявна и в продължение на 2 века се превръща в основен поминък на местното население са художествените занаяти – дюлгерство, резбарство, иконопис. Така се оформя прочутата Тревненска художествена школа – най-старата възрожденска школа в България. Имената на Уста Димитър, Уста Генчо – прочути дюлгери, Димитър Ошанеца, Папа Витан, Поп Витанов – отлични резбари и шестте зографски рода – Витановски, Загариефски, Миневски, Минчевски, Кънчевски и Венковски разнасят славата й не само из цялата страна, но и във Влашко, Сърбия, Турция и Персия.
Градът е родно място на съратника на Левски - Ангел Кънчев и на знаменития поет Пенчо Славейков.

Забележителности
Старата част на Трявна е обявена за архитектурен резерват, където са запазени около 140 паметника на възрожденската архитектура.
В Трявна е съхранен единственият възрожденски архитектурен ансамбъл-площад “Капитан Дядо Никола”. Часовниковата кула, построена през 1844 г. заедно с “Кивгирения мост” (1845г.) от Димитър Сергьов, са се превърнали в символ на града. Най-старата сграда на този площад е църквата “Св. Архангел Михаил”, която е ценен паметник на културата, датиращ от Средновековието. Тревненското школо, построено през 1839 г., е едно от първите светски училища в България. Райковата къща – музей е типичен представител на късно-възрожденската тревненска архитектура.
Даскаловата къща – музей на резбарското изкуство, намираща се на улица П.Р. Славейков, е запазила възрожденския си облик. На тази улица е и къщата – музей Пенчо и Петко Славейкови. Калинчевата къща е друг шедьовър на Тревненската възрожденска школа. Музеят Тревненска иконописна школа, разположен в “Царския параклис”, показва над 160 икони на стари майстори. Музеен обект е и родната къща на Ангел Кънчев. В близост е най-старият архитектурен паметник на Трявна от XVIII век – Къщата на Поп Ангел. Църквата “Св. Георги е построена през периода 1848-1852 г. под ръководството на майстор Димитър Сергьов. Интерес представляват и Дядодобревата къща (1834 г.) и къщата-музей на Иван Попдимитров.

Околности
Ваканционното селище Плачковци се намира на 7 км южно от града. Архитектурно-историческия резерват Боженци е на 28 км западно от Трявна по пътя за Дряново. На около 18 км на северозапад са разположени пещерата “Бачо Киро” и Дряновски манастир. Балнеологичният курорт Вонеща вода е 15 км източно от Трявна.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция