Созопол

Най-старият черноморски град е разположен 34 км южно от Бургас, на живописен скалист полуостров.
Обаятелната атмосфера, двата плажа и характерните созополски къщи от 19 в., внасящи допълнителна романтика, са превърнали това място в предпочитан курорт.
Първите заселници по тези земи са били траките. През 7в.пр. н.е. става гръцка колония с името Аполон. Намерени са много находки от това време, които доказват, че градът е бил важен търговски център. По-късно е разрушен от римляните и се възражда отново в края на 18 в.

Старият град

Разходка по тесните калдъръмени улички на стария град ще ви пренесе в отминали векове. Особен интерес с характерната си архитектура представляват созополските възрожденски къщи. По крайморските улици “Морски скали” и “Милет” са разположени малки и уютни ресторанти, където можете да опитате различни морски деликатеси и да се насладите на невероятна гледка.

Забележителности
Сред забележителностите на Созопол са църквите “Св. Богородица” (17в.), “Св.Зосим”, Археологическият музей с колекция от амфори, котви, модели на кораби, както и Художествената галерия.
В началото на септември тук се провежда популярният Празник на изкуствата Аполония.

Къмпинги
В района на Созопол са къмпингите Каваците, Смокиня, Веселие, Златна рибка, Градина. Всички те предлагат бунгала, различна категория и разполагат с места за каравани, палатки и автомобили.

Околности
Най-хубавият плаж в околността е този на ваканционно селище Дюни, на 6 км от Созопол.
След Дюни, крайбрежният път минава покрай блатото Аркутино. Това е област от 62 хектара, покрити с плаващи водни лилии, ириси и пълзящи лиани.
Няколко километра на юг се намира реката Ропотамо, която е природен резерват. По нея редовно плават туристически кораби нагоре и надолу по течението до морето. Съвсем наблизо е известният Змийски остров.
На север се намира курортното селище Черноморец, което граничи с къмпинг Градина.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция