Смолян

Смолян - град, който ще ви накара да мечтаете
В самото сърце на планината, пръснат като зърна на бисерна огърлица, е разположен гр. Смолян. След дългия, лъкатушещ и с многобройни завои път от Пловдив, тук ви очаква един усмихнат град, който ще ви накара бързо да забравите умората. Този древен и млад, мъдър и весел град ще ви очарова с причудливото съчетание на стара и нова архитектура, с упойващия аромат на липи в началото на лятото, с багрената магия на есента и бялата тишина на зимата.
Ако сте от хората обичащи удобствата и комфорта на градския живот и едновременно с това сте запален скиор - Смолян е идеалното място за вашата почивка. Само на 15 км от него се намира курорта Пампорово, със своите прекрасни ски-писти, а всички хотели в града ще ви осигурят транспорт до там.
Кв. Езерово пък ви предлага домашния уют и атмосфера на селския живот, без да ви лишава от близостта на големия град (5 км от Смолян). Хотелите са чудесни, оборудвани с всички удобства и разположени сред красивата природа на Смолянските езера - само на 2-3 км от лифтовата станция към връх Снежанка.

Пътувайки по пътя, свързващ Пловдив с гр. Смолян, не пропускайте да видите Чудните мостове - едни от най-интересните природни феномени в Родопите. Те са естествени, скални сводове, образувани вероятно преди хиляди години вследствие на земетресение. То е разрушило древната пещера, водите са отнесли падналите камъни и са образували един до друг два редки по своята красота мраморни моста.

Чували ли сте легендата за Орфей? Митичният певец, омагьосвал със своята музика хора, птици и зверове. Той е роден тук - в Родопите, планината съхранила спомена за него, чиито гори и до днес се огласят от звуците на родопската гайда и вълшебните гласове на родопчани.
През лятото планината ще ви посрещне със слънчево небе, с поляни изпъстрени с билки и диви горски цветя, с кристално чист въздух, ухаещ на бор. Сигурно ще се изненадате като разберете, че Средните Родопи са уникални със своята отрицателна йонизация на въздуха – нещо изключително ценно за вашето здраве.
Средните летни температури тук са около 18°С, така че планината е идеалното място за спасение от летните горещини. Лятото е тихо, без ветрове, спокойно и приятно топло.
Планинските пътеки ви мамят да поемете по тях, за да разкрият пред погледа ви красотата на девствената природа.
Бачковският манастир и до сега е крепост на българския дух и култура. Тук вие можете да видите оригинални икони и стенописи от ХVІІ век, както и прочутата Чудотворна икона на Дева Мария.

Едно пътуване през времето
Ако обичате духа на отминали времена, то Родопите са идеалното място за Вас. През хилядолетната история на планината по живописните й пътеки са отеквали стъпките на траки, славяни, прабългари, гърци, римляни. Затова са и толкова многобройни легендите, свързани с историята на Родопите. Местните хора с удоволствие ще ви разкажат преданията за девойката Родопа, за Орфей и Евридика, за Дионисий и неговото светилище.
През ІІ в.пр.н.е. Родопите стават дом на много тракийски племена, които обожествяват дивата природа и се прекланят пред нейната сила. В планината се намират много останки от тракийски селища и оброчища, които свидетелствуват за изключително високата им култура. Впоследствие траките се сливат със славянските племена, които заедно с прабългарите през 681 год. образуват българската държава. Мълчаливи свидетели на многобройните битки на българите с византийци и римляни са руините на крепостните стени и кули, пръснати из планината - Асенова крепост, Аетос над Смолян, Подвис източно от Устово, Устра при Златоград и много други.
Ако искате да узнаете повече за богатата история на този край посетете Историческият музей в гр. Смолян. Тук се съхраняват над 150 000 музейни ценности от различни епохи - архитектурни, исторически, етнографски предмети, снимки, документи, народописни материали и пр.

Отдайте се на изкушението Родопска кухня
Идвайки в Родопите, вие никога след това няма да забравите родопчани - тяхното гостоприемство и чудесните ястия, които те ще приготвят специално за вас. Несравним с нищо е вкуса на родопското чеверме, на патетника, на смилянския фасул, на клина(родопската баница), на качамака и сърмите. Приготвянето на някои от тях е истински ритуал, в който можете да се включите, ако желаете. Чевермето например е атракция, която не трябва в никакъв случай да пропуснете. Удоволствието да бъдеш до жарта на горската поляна и да гледаш как чевермето се върти на шиш, е нещо, което дълго се помни.
Родопите са Меката на картофите и тук те се приготвят по най-различни начини. Патетникът е типично за Родопите картофено ястие. Рецептата се е предавала от поколение на поколение до наши дни. Картофите се обелват и се настъргват на ренде. Прибавят се сирене, масло, яйца, джоджен и сместа се обърква добре. По класическия начин се пече в тава върху печка с дърва. След изпичане на долната кора се обръща върху кръг и отново се пече.
Фасул чорба могат да ви предложат навсякъде в България, но само в Родопите се среща т.нар. смилянски фасул и фасульовица.
Родопската баница, наречена клин, е необичайна със съставките, които родопчанката използва за нейното приготвяне. Опитвали ли сте баница с ориз, мляко, сирене, масло, а през пролетта и с листа от спанак или лапад? Е, ако не сте - тук ще ви предложат именно такава.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция