Сливен

Град Сливен е разположен в източната част на Горнотракийската равнина, в самото подножие на Сливенския Балкан. Сливен отстои на 270 км източно от София, 28 км северозападно от Ямбол и 114 км западно от Бургас.
Най-вероятно името на Сливен произхожда от разположението на града – при сливането на равнината с планината, а също и на трите реки Асеновска, Селишка и Новоселска. Градът възниква като поселище в периода VII – X век, на стар военен път свързващ река Дунав и планинския проход Вратник (Железни врата) с Цариград.
По време на периода на българското Възраждане Сливен става известен като “градът на 100-те войводи” – Индже, Злати, Кара Съби, Радой, Христо, Конда, Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Таню Войвода и много други. Георги Икономов, един от апостолите на Априлското въстание също е роден в град Сливен, също както и Сава Доброплодни, д-р Иван Селимински и Добри Чинтулов.

Забележителности
Гостите на град Сливен трябва да посетят Градския исторически музей, Музея за Възрожденско изкуство, където има постоянна изложба на шедьоври от българското Възраждане. Къщата-музей на Хаджи Димитър се намира в югозападната част на града и представлява комплекс от няколко сгради, реставрирани през различни времеви периоди. Комплексът включва родната къща на Хаджи Димитър с нейния интериор, ханът и селскостопански помещения към къщата. Етнографския музей в Сливен се помещава в сграда от 19-ти век с много интересна архитектура. Галерия “Сирак Скитник” предлага експозиция от съвременно българско изкуство.
Паметникът на Хаджи Димитър е издигнат през 1935 година в центъра на града. Фигурата на легендарния войвода е изправена върху правоъгълна колона. В основата на паметника, в специални ниши, могат да бъдат видени бюстовете на други изтъкнати Възрожденски личности от град Сливен.
Историческият бряст, който е на приблизително 600 години, расте в центъра на града и най-вероятно е свидетел на много от събитията в неговата история. В Сливен има много християнски църкви, най-известна сред които църквата “Св. Димитър”, разположена в центъра на града.

Околности
Местността Карандила е разположена в североизточната част на Сливен, сред вековни гори. Тук ще откриете Национален парк “Сините камъни”, където има много интересни естествени скални образувания, сред които Халката. Местността предлага отлични възможности за почивка, спорт и туризъм. Има ски писти със ски-влек, футболно игрище и езеро. Карандила е изходна точка за планински туризъм по добре маркирани планински еко-пътеки.
Минералните бани на Сливен се намират на 12 км югозападно от града, в село Злати Войвода, близо до пътя за Нова Загора.
Агликина поляна е на 38 км северозападно от Сливен, в Еленския Балкан. Агликина поляна е историческа местност, позната в българската история като сборно място на войводи. Агликина поляна е просторна поляна, заобиколена от вековни дъбове и букове.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция