Силистра

Силистра се намира на десния бряг на река Дунав, на 442 км североизточно от София, 122 км североизточно от Русе, 113 км северно от Шумен и 143 км северозападно от Варна.
Първото писмено известие за града е в заповедта на император Траян от 106 г. за преместването на XI Клавдиев легион от Панония в Дуросторум. Това показва, че градът вече е съществувал като крепост. Той е ударна сила срещу идващите от север през Дунава врагове на империята. Дуросторум става самоуправляващ се град муниципиум в 169 г. при императора философ Марк Аврелий.
Дуросторум като административно и стопанско средище и важна митническа станция е в своя разцвет - издигат се големи и хубави обществени здания, храмове, базилики, бани и частни домове в града; мраморни статуи и барелефи по площадите, изградени са водопроводи. Около 590 г. се заселват славяните (северите). Те дават и ново име на града - Дръстър. Дръстър става важна българска твърдина и още при покръстването играе главна роля. За първи път прозвучава името Силистра при преговорите между Шишман и Мурад.

Забележителности
Археологическият музей – един от най-съвременните и модерни музеи в страната, с десетки уникални паметници на римската и средновековната българска култура с национално и световно значение.
Етнографският музей – представлява обособената южнодобруджанска материална и духовна култура от ХVІІІ и ХІХ век На територията на общината функционират също: Драматичен театър с два отдела – драматичен и куклен, Исторически музей с 4 отдела, Природонаучен музей - с. Сребърна, Регионална библиотека, Художествена галерия, 2 частни галерии.

Околности
Биосферен резерват Сребърна е включен в световния фонд на природните паметници към ЮНЕСКО през 1984 г. Той отстои на 16 км от Силистра.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция