Шумен

Град Шумен е основан преди 3200 години. През вековете винаги е бил люлка на богата духовна и материална култура - тракийска, римска, византийска, българска. В близост до Шумен се намират първите две столици нa Българската държава - Плиска и Велики Преслав и култовия център Мадара. От основаването си до XV век градът е разположен в района на Шуменската крепост, която е представлявала сложен комплекс от укрепителни съоръжения, битови и култови сгради. След кръстоносния поход на Владислав Варненчик през 1444 година Шумен е разрушен от турците и преместен на сегашното му място в подножието на Илчов скат.
Томбул джамия е най-голямата джамия в България и е на второ място по големина на Балканския полуостров. Джамията "Шериф Халил Паша" и комплексът около нея са построени през 1744 година. Тя е известна с името Томбул джамия, заради тумбестата форма на купола. Комплексът е разположен на площ от 1730 кв.м. Джамията е паметник на културата. Освен молитвен дом, тя е и туристически обект, който се радва на голям интерес от страна на туристи от цял свят.

Къща-музей "Лайош Кошут"
Музеят е открит през 1949 г. в къщата на шуменския търговец хаджи Димитраки хаджи Панов, където е живял по време на изгнанието си водачът на Унгарската революция от 1848-1849 г. Лайош Кошут. Експозицията представлява неговата революционна дейност.
Възстановена е вътрешната уредба, характерна за къщите на заможните търговци от периода на Възраждането. В двора на къщата е построена нова зала, в която е уредена експозиция "Българо-Унгарските културни връзки".

Къща-музей "Добри Войников"
Композицията на музея на един от най-забележителните български възрожденци - Добри Войников, - роден в Шумен. Уредена е в собствената му къща - неголяма, но с интересна архитектура. Интериорът с автентични вещи, част от които са притежавани от самия Войников, е предпоставка за истинско преживяване. Документалната част на експозицията представя енциклопедичната му дейност като народен учител, автор на учебници, драматург, теартален режисьор, музикант, читалищен деец, редактор на вестник и бунтар

Мадарски конник
Това е най-забележителният паметник в Националния Историческо-Архиологически резерват "МАДАРА". Уникалният скален релеф, изваян върху скалите - образец на средновековното българско изкуство, символизиращ мощта на българската държава от ханския й период е единствен в Европа. Около фигурата на конника са издълбани надписи. Заради изключително високата му стойност Мадарският конник е обявен от ЮНЕСКО за паметник със световно значение.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция