Шабла

Шабла е град в България, разположен на 80 км северно от Варна, на 20 км от Каварна, на 18 км от Дуранкулак и на 5 км от нос Шабла на Черно море.
Градът е старо тракийско селище от VI- V век пр. н. е. През римската епоха в селището е имало пристанище. Разположено на пътя от Каварна за Мангалия, то е играело важна роля, за което свидетелства древната римска крепост Кария. Селището процъфтявало и през ранното византийско време.

Днес Шабла е аграрен център, благодарение на плодородната земя наоколо и изобилието на вода от Шабленското езеро. Климатът тук е благоприятен и много добре виреят зърнените и техническите култури.

Най-старият черноморски фар се намира до малко рибарско селце край нос Шабла. Намерените експонати при разкопките край старата византийска крепост, датираща от IV век, може да разгледате в Дома на културата в града.

Шабленското и Дуранкулашкото езеро са едни от най-посещаваните места. Соленото Шабленско езеро е прочуто с лековитата си кал, а освен това там могат да се наблюдават изключително редки видове от световната орнитофауна - пеещ лебед и червеногуша гъска.

Наблизо се намира местността 'Яйлата', където сред скалите са открити праисторически пещерни жилища и древен тракийски некропол.

Село Крапец
Крапец е малко рибарско селце с древна история от XV век, разположено на брега на Черно море, само на 10 км северно от град Шабла, на 76 км от Варна и на 4 км от международен път Е 87, който минава по цялото черноморско крайбрежие, като на север при ГКПП Дуранкулак е изходът за Румъния, Русия, Украйна и Молдова. Селото е кацнало на морския бряг, заобиколено от обширни житни ниви, зеленчукови насаждения и езера - природни резервати. Районът на Крапец е екологично чист, а морският климат и морският бриз ще Ви освежават през горещите летни вечери. Уникална за цялото черноморско крайбрежие е дългата над 7 км плажна ивица между Крапец и Дуранкулак. Тук ще откриете девствени дюни, тихо и спокойно море с меко пясъчно дъно и всички други условия за истински отдих.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция