Севлиево

Град Севлиево се намира в Централна Северна България, близо до географския център на страната , на 178 км от столицата София и на 283 км от Варна.

Надморската височина на града е 201м., но това е най-ниската точка на общината. По билото на Стара планина някои върхове достигат до 1900м. надморска височина, а полупланинският терен е със средна височинa 400 -700 м. Климатът е умереноконтинентален, с голяма амплитуда между най-ниските и най-високите годишни температури от + 30-35 градуса по Целзий през лятото до - 20-25 градуса през зимата.

Само на 9 км западно от Севлиево, в село Сенник - родното място на световноизвестния шампион по свободна борба Дан Колов, се намира неговата къща, превърната в музей.

Подходящи места за любителите на водомоторни спортове и спортен риболов са почивната база на язовир Александър Стамболийски край с. Младен - на 22 км северно от града, и Богатовският язовир. На 5 км югоизточно от града се намира почивната база в местността Багдалата – с естествена липова гора и дивечов резерват. Не бива да се пренебрегва възможността за високопланински туризъм към най-високия връх на Стара планина - Ботев (2921 м), с изходни бази почивната станция в Лъгът и гр. Априлци


Забележителности

Национален парк "Централен Балкан"

Защитена територия със световна значимост за опазването на биологичното разнообразие, център на ендемизъм и продължаващи процеси на видообразуване, уникален комплекс от хабитати и убежища на видове с висока консервационна значимост, най-големите по площ защитени вековни букови гори в Европа, изключително важен елемент от общоевропейската екологична мрежа.
Тук се срещат над половината от растителните видове на България, близо две трети от лековитите й билки и 11 вида растения, които не можете да видите никъде другаде по света. Паркът дава последно убежище на най-величествените символи на родната и европейска природа – вълк, мечка, дива коза, благороден елен, царски орел. Приютява над 120 вида птици.
Световно застрашени и биомно ограничени видове живеят в планината. Непристъпните скални масиви, каньони и ждрела, шеметните водопади и страховити бездни са сред най-характерните пейзажи в тази част на Балкана.

Батошевски манастир

Изключително привлекателно място за посещение е средновековният Батошевски ставропигиален манастир с прекрасна архитектура и чудесни стенописи, олтари и дърворезбен иконостас. Манастирските стаи предлагат възможности и за по-дълготраен престой.
Много интересни са и някои от старинните църкви в селата на района, където има уникални резбовани олтари и старинни икони, красива църковна утвар от ХVІІІ и ХІХ век.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция