Сандански

Град Сандански е разположен в полите на Пирин и край устието на р. Санданска Бистрица.
Известен е с уникалния си климат и лековити минерални извори (t 33оС до 83оС). Средната измерена температура през цялата година 14,7оС. Зимата е мека и кратка, а есента е топла и продължителна.
Всяка година, в началото на септември градът е домакин на Фестивала “Пирин фолк”.
Под съвременния град лежат останките на античен град. Селището около минералните извори е възникнало през II хилядолетие преди нашата ера. От тракийското племе меди, обитавало околностите му, произхожда Спартак - водачът на най-голямото въстание (74 г.) в Римската империя. До VI век градът е един от първите християнски епископски центрове в България. В края на VI век е бил разрушен от варварски племена. От тези времена той носи името Свети Врач в памет на двамата братя Козма и Дамян - народни лечители. Това име градът носи до 1947 година, когато е преименуван на Сандански, в чест на Яне Сандански.

Забележителности
Архитектурният комплекс с паметника на Спартак, висок 7 м;
Археологическият музей в центъра на града, който пази експонати от преди 27 века;
Специално внимание заслужава църквата “Св.Георги” (1861) и манастирът “Св.Св. Безсребреници Козма и Дамян”.

Парк "Свети Врач"
Сандански се гордее с уникалния си градски парк, наречен през 1981г. “Свети Врач”. На територия от 344 дка виреят над 200 средиземноморски растителни вида. Интересни са чинаровите дървета, две от които природни забележителности – чинарът в центъра на града (550г. и вис. 23м) и чинарът в лятната къпалня (500 г вис. 26м).
Паркът дава отлични възможности за отдих и развлечения. Тук се намират стадионът, летният театър, открит басейн, изкуствено езеро с водни колела, лодки, бар.
При самия вход на парка има карта на северен Пирин, направена и поставена от Никола Миронски, известен планинар.

Околности
На 24 км югоизточно от Сандански се намира Мелник, а след още 6 км ще откриете Роженския манастир.
На 18 км североизточно, в Пирин, е разположен курортът Попина лъкa и 11–метровия Попинолъшки водопад. Курортът е отправна точка за различни туристически маршрути в планината.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция