Русе

Русе заема важно място в българската национална история и има богато културно-историческо наследство - необходим потенциал за развитие на културния туризъм. Като селище Русе има богата, хилядолетна история. Възниква през I век във вид на римско военно укрепление и пристанище с наименованието “Сексагинта Приста” (пристанище на 60-те кораба).
През Османското робство се оформя като център на голяма административна област (Туна вилает). В края на 19 век и началото на 20 век, благодарение на широкия спектър от икономически и духовни контакти със страните по Дунава, Русе се оформя като най-големият и красив град на България с подчертан европейски облик и традиции. Изграждат се редица стилни сгради с уникална външна и вътрешна декорация в стил “сецесион”. Емблематична и същевременно най-красива е Доходното здание (сега е Драматичен театър “Сава Огнянов”). През този период възникват първите институции на младата българската държава, като: първите банки и застрахователни дружества, първият професионален театър, първата българска кино-прожекция и т.н. На територията на областта са регистрирани около 30 паметника на културата с национално значение. Културно-историческите паметници са тематично и хронологически свързани и се предлагат като различни туристически маршрути за различните категории туристически групи. С най-голямо значение за културния туризъм е архитектурният облик на Русе. Добре е развита в областта е музейната мрежа, състояща се от 3 музея: Национален музей на транспорта съобщенията” (единствен в страната) и “Регионален исторически музей — Русе”, който има 8 експозиции — “Пантеона”, “Калиопа”, “Захари Стоянов”, “Тома Кърджиев”, Зала за временни изложби, ”Сексагинта Приста”, АР “Ивановските скални манастири”, “Средновековен град Червен”; Музеят в гр. Бяла, редица паметници, църкви и култови сгради — православни, католическа, евангелистка, баптистка, адвентистка и арменска църкви, синагоги, джамии.

Културно-исторически забележителности
Богатото културно-историческо наследство на града, многообразието ресторанти, кафенета и клубове, богатият културен афиш, свързан с различни фестивали, изграждането на Фамилната къща на Елиас Канети в Международен туристически, културен, информационен, научен, конферентен и фестивален център на Дунавските страни са основните фактори за развитието на културния, фестивален и конферентен туризъм в региона. Русе е и ще бъде “българската дунавска перла”.
Освен богатото културно-историческо наследство на гр. Русе, в неговите околности има две културно-исторически зони — Архитектурен резерват “Ивановски скални църкви” (включен в списъка със защитените световни културни паметници на ЮНЕСКО) и “Средновековен град Червен” (национален паметник). По пътя за до тях се достига до “Басарбовския скален манастир” в с.Басарбово, който тематично е свързан с комплекса в Иваново. Безспорните качества на намиращите се в скалните църкви стенописи карат историците и изкуствоведите да считат, че тук е бил един от най-големите културни и духовни центрове на Второто българско царство. Намиращият се на около 14 км от Ивановските скални църкви “Средновековен град Червен” е най-голямата и автентично запазена крепост от епохата на Втората българска държава. Резерватите се намират в долината на р. Русенски Лом, който се отличава със своята богата флора и фауна и предлагат отлични възможности за еко- и орнитоложки туризъм.

Музей на транспорта
Разположен е в първата ж.п. гара у нас, под Младежкия парк. Гарата е от 1866 г., когато се построява железният път от Русе до Варна. Експозицията представя развитието на железопътния и речния транспорт у нас. На коловозите пред гарата са изложени множество локомотиви и вагони, сред които първият локомотив и вагонът-салон на султан Абдул Азис от 1866 г., вагон на цар Борис III и вагон на маршал Толбухин.

Регионален исторически музей
Намира се на площад Батенберг - тук е бил съсредоточен старият градски център. Около площада има сгради - национални паметници на културата, сред които са Музеят, Гимназията, Библиотеката. В средата на градината е Паметникът на загиналите от Сръбско-българската война - най-почитаният войнишки паметник в региона.
Сградата на музея е строена през 1882 г. за Окръжно управление. Това е първата административна сграда у нас строена за тази цел след Освобождението.

Римска крепост “Сексагинта приста”
Експозиция на открито, представяща останки от римската крепост при Русе — северна крепостна стена, четвъртита кула, саркофаг, каменни фрагменти. Постоянна експозиция — “Религиозен живот в провинция Долна Мизия”.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция