Разлог

Град Разлог (13 403 жители, 825 м надморска височина) е разположен в така наречената Разложка котловина, в ‘прегръдката’ на 3 планини – Рила на север, Пирин на юг и Родопи на изток. Градът се намира между хълмовете Голак на север и Саровица на юг. Близо до града протича река Места. Град Разлог е разположен на 155 км от София, 53 км югозападно от Благоевград, 141 км югозападно от Пловдив и на 6 км северно от Банско.

ИСТОРИЯ
Историческото минало на град Разлог до голяма степен е предопределено от неговото централно разположение. Първите известни заселници по тези места са Тракийските племена Сатри и Дии, а по-късно и Келти и Славяни. Присъединяването на земите на днешен Разлог към Българската държава се осъществява през 847 година, по време на царуването на хан Пресиан, а падането на територията под Османско владичество през 1382 година. Като име Разлог се споменава за първи път в харта от 1019 година издадена от Византийският император Василий II. Руините на ранна християнска базилика от 4 век и основите на много църкви и светилища от средновековието от периода на Османското владичество, открити близо до Разлог красноречиво говорят за героичните борби на християнското население за съхраняване на тяхната вяра. След подписването на Берлинския договор Разлог остава под турско господство. Населението на града активно участва в борбата на България за получаване на Просвета, независима църква и национално освобождение. Най-бурните събития по време на Кресненско-Разложкото и Илинденско-Преображенското въстание през 1878 година се развиват именно тук. До 1925 година град Разлог е известен под името Мехомия.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
Разходката до забележителностите в града представлява приятно и интересно преживяване. Посещението на града ще ви позволи да се запознаете с над 41 жилищни сгради от възрожденски архитектурен стил тип разложко-чепинска къща, които притежават качествата на паметници на културата. Старите градски къщи са разположени предимно в центъра на града, на площад Македония и на улица Възраждане. Парапуновата къща на площад Македония (на 5 минути от централния площад на града) понастояще функционира като Исторически музей. В етнографския музеен комплекс Кипевата къща е аранжирана експозиция от изделия от различни стари занаяти, народни носии и платове от региона. Старата църква ‘Св. Георги’ построена през 1834 година представлява интерес не толкова от гледна точка на архитектурния стил колкото заради фреските и покритите с дърворезби и икони иконостаси, които имат голяма художествена стойност. Сравнително новата църква ‘Свето Благовещение’ построена през 1939 година представлява изключително внушителна постройка, в която и до момента се създават стенописи. Барата на река Язо (на 10 минути западно от града), която се използва и до сега, представлява истинска атракция. С посредничеството на музейният уредник могат да бъдат посетени работилници и занаятчийски къщи, такива като – тъкачници, плетачници – съвременни последователи на българските традиции.

ОКОЛНОСТИ
Междинното разположение на град Разлог го превръща в изходна точка за туризъм в две планини – Рила и Пирин. Към Рила гостите на града могат да се отправят по добре обозначени планински пътеки, започващи от седловината Предела, разположена на 12 км от града. Там спират всички автобуси пътуващи за София и Благоевград. От намиращото се наблизо село Бачево може да се стигне до хижите Македония и Чакалица – пътеките не са добре обозначени. В околностите на град Разлог има много природни забележителности, археологически останки, разположени в изключително живописни местности, които си заслужава да бъдат посетени.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция