Поморие

Поморие е курортен град, намиращ се на 18 км североизточно от гр.Бургас и на 408 км източно от София. Разположен е на тесен скалист полуостров, вдаден 5 км в морето. Плажната ивица е покрита с фин пясък, който на много места е почти черен, поради богатото съдържание на желязо, манган, алуминий и магнезий.
Градът отдавна се е превърнал в предпочитан оздравителен център заради лечебните свойства на прочутата поморийска кал. Градът е известен с уникалния метод на лечение - калолечение с лиманна кал, добивана от Поморийското езеро.
Основан е през 5 в. пр. н. е. от жители на гръцката колония Аполония (днешен Созопол) под името Анхиало. Тогава се развили добивът на сол от близкото езеро и производството на вино за търговия и износ.
По-късно гърците нарекли града Палеокастро (Стара крепост). По Римско време се е казвал Улпиа и е бил процъфтяващ регионален и административен център.
Завладян през 1453 г. от отоманските турци, Поморие става най-важният град по Черноморието заедно с Варна.

Празници
Карнавал в началото на Великденските празници за прогонване на злите духове;
6 май – празник на града и Гергьовден;
Седмица на морето – началото на август;
Яворови поетични дни - посветени на великия поет, живял и творил в Поморие.

Забележителности
Музеят на Яворов;
Непосредствено до града се намира Поморийското езеро, от което се добива сол и лечебна кал. Близо до него, в северната част на града е разположен най-големият санаториум за калолечение страната.
Южно от града, до къмпинг Европа, е разположена поморийската гробница (висока 8 м и с диаметър 60 м), построена от римляните през 3 в. Това е оригинална комбинация от типична тракийска куполна гробница и римски мавзолей. Отворена е за посещения.
Интерес заслужават Манастира “Св. Георги” (1856 г.), църквите Преображение Господне (1764 г.) и Дева Мария, построена от най-добрия ученик на Кольо Фичето – уста Генчо.

Околности
На 6 км от Поморие се намира Сарафово, а близо до него е международното летище. Сарафово е разположено на морето и предлага условия за ваканционна почивка. На юг от него е Атанасовското езеро, от което също се добива сол. На 8 км от града е курортен комплекс Слънчев бряг.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция