Пловдив

Пловдив - кръстопът на култури и живописна природа
България, разположена в югоизточната част на Европа и в източната половина на Балканския полуостров, винаги е била земя на множество древни цивилизации и велики народи, стремящи се да оставят свои следи в бурната си история: бронзови и железни копия и стрели, останки от каменни постройки, послания до идните поколения изсечени върху скалите и каменните колонади, или записани върху пергамент или кожа.
Векове наред пътищата, пресичащи територията на страната ни, са били връзка на Европа с Азия и Африка и обратно. Четири европейски транспортни коридора, свързващи Западна и Северна Европа с източната и южната част на континента, се пресичат точно тук.
Пловдив, разположен на р.Марица, е втория по големина град на България. Уникалното му местоположение на този древен кръстопът е допринесло за силното културно и политическо влияние от страна на източните и западните цивилизации върху него, но въпреки това той запазва изключителната си културна идентичност. По-стар от градове като Рим, Атина, Картаген или Константинопол, почти съвременник на древна Троя, Пловдив е град, построен върху останките на много предишни градове и култура, развила се от наследството на много предходни култури.
Пловдив е живописен град, с много паркове и градини, музеи и археологически паметници. Старата му част, наречена Стария град, с възрожденски къщи от XVIII и XIX век, представлява един внушителен музей на открито, разположен върху Трихълмието на древния Тримонциум. Една от най-забележителните гледки на града се намира там - Античния театър (отлично запазен римски театър), на който и днес се провеждат концерти и постановки на открито.


Забележителности
Останки от античността, Средновековието, Възраждането и модерна култура съжителстват, вплетени в неустоимата красота на този вечен град.Пловдив е съхранил в себе си изключително ценни паметници на културата: Римски стадион, театър на античния Филипопол, великолепни цветни мозайки, Античния форум и крепостните врати и др. На Трихълмието грее цял живописен квартал с най-ярки представители на българската възрожденска архитектура. За изключителни заслуги в опазването, реставрацията и консервацията на паметниците на културата Старият град бе отличен със златен медал на ЮНЕСКО.

Хилядолетната история на Пловдив започва в най-северната точка на Трихълмието. В археологическия комплекс “Небет тепе” останки от предисторическо селище съжителстват с руини от римски и елински крепости, които защитавали града до завоюването му от турците.

Крепостните стени
Останките от двете крепостни стени с техните врати са най-многобройни и видими сред монументите от римския период. Една разходка по Трихълмието дава представа за древните укрепления, датиращи от времето на римляните и Византия. Безспорно сред крепостните врати най-колоритната и запазената е Хисар капия, построена по време на императорите Траян и Марк Аврелий. Останките от втората крепостна стена на Тримонциум показват, че тя е имала солидни кули и бойници, била е висока 8 м и дебела 2,3 м, направена от огромни каменни блокове. Открит е таен вход към крепостта, който свързвал акрополиса с брега на р. Марица чрез тунел и стълбище, вдълбано в скалите на Небет тепе

Античният форум
Жилищният район, открит при полагането на основите на хотел “Тримонциум”, обхваща площ от 0,6 хектара. Улиците в този квартал са покрити с големи сиенитени плочи. Интересен е фактът, че жилищните сгради се издигат направо от бордюрите на улицата. Частите от форума, отворени за посетители, показват ясно различните нива в строителството на Тракийската Агора и добре запазените римски останки от мрамор.

Римският стадион
Под днешния търговски център на града лежи фантастичен римски стадион, чийто трибуни били построени на склоновете на Сахат тепе и Таксим тепе. Стадионът има формата на подкова, с дължина 180 м и места за 30 000 зрители, което говори за големината на града по това време. Има основания да се приеме, че провежданите тук игри датират от времето на император Септимус Северус (193-211 г.). Най-бляскавите състезания били т. н. Питиани и Александрийските игри, които били организирани по модела на гръцките олимпийски игри. Игрите се провеждали на всеки 4 г. и продължавали няколко дни.

Античният театър
Oткрит случайно при укрепителните работи по южната крепостна стена, е най-впечатляващата постройка от римско време. Театронът или местата за зрителите са амфитеатрално разположени и са разделени на два пръстена от 14 реда всеки. Театърът е имал капацитет от около 7000 зрители. Имената на градските квартали са били издълбани на пейките на всеки сектор и всеки зрител е заемал място в съответния сектор. Сцената с две нива разкрива архитектурното и декоративно богатство на постройката. Високото качество на използваните материали и художественото изпълнение недвусмислено доказват огромното социално значение, което се е придавало на театъра.

Римски мозайки
По изпълнението си римските мозайки могат да се сравняват само с онези в прочутата базилика в гр. Сандански. Римското градоустройство придава голяма важност на водоснабдяването и канализациятана града. От непресъхващи извори в подножието на Родопите водата е отвеждана чрез глинени тръби до голям водоем в с. Марково. Останките от акведукта показват, че наклонът му е насочвал водата точно към Таксим тепе. Когато части от акведукта бяха разкрити в центъра на града през 1983 г., водата вътре бе абсолютно годна за пиене. 

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция