Плевен

Плевен е разположен в централната част на Дунавската равнина, близо до река Вит. Намира се на 174 км североизточно от София и на 35 км северно от Ловеч.
Градът съществува от тракийски времена и се е населявал в днешния парк “Кайлъка” под името Сторгозия, a това име е било запазено дори и през римски времена. След разрушаването му от варварите славяните са го възстановили под името Каменец. След време било издигнато второ селище на север от съществуващото и кръстено Плевен. По–късно през 1266 г. двете селища били обединени и наречени под общото име Плевен. След 12 в. градът започва да се развива като занаятчийски и търговски център.
През 17 и 18 в. населението на града се увеличава и започва да развива културния си живот и занаятчийството като поминък.
Плевен става известен най–вече с активното си участие по време на Руско–Турската освободителна война през 1877–1878 г.
В наши дни градът е на 7 място по големина.

Забележителности
Почти всички забележителности на града се свързват с Руско–Турската освободителна война. Близо 200 са паметниците, които напомнят на поколенията за най–кървавите битки, които са се водили по тези места. В центъра на града на площад “Възраждане” се намира Мавзолеят-гробница, посветен на руските и румънските войници, убити по време на войната. Близо до него се намира Музеят на свободата. Друга забележителност е Плевенската панорама. Създадена е в чест на 100-годишнината от Плевенската епопея.
Паметникът на свободата се издига на висок връх след река Вит. Можете да посетите Историческия музей, издигнат в чест на местните граждани загинали в Сръбско–Българската война през 1885 г. Уникален по своя вид е и Паркът “Кайлъка”, разположен в непосредствена близост до града в долината на река Тъченица.

Околности
Село Гривица е разположено на 6 км източно от града. По време на Освободителната война населението от селото и региона взимат активно участие. След Oсвобождението в селото е построен мавзолей в чест на убитите румънски войници. Разположен е на обширен парк с много паметници.
На 21 км източно от Плевен се намира град Пордим. Тук по време на Освободителната война е бил разположен главния щаб на руската армия и на император Александър II. Тук е издигнат музей “Главен щаб на Руската армия”. Освен този музей тук се намира и още един – “Румънският войник 1877 – 1878”.
“Зелената зона” е построена около Плевен на около 25 хиляди декара, включваща парковете “Кайлъка”, “Генерал Лавров”, “Генерал Генецки” и др.
В околностите на Плевен се намира и Вълчитрън. Тук е открито Вълчитрънското златно съкровище през 1924 г.
В град Долни Дупник се намират множество паметници от Плевенската епопея. Той се намира на 15 км западно от Плевен. Трите езера в околностите на Долни Дупник са любими места за много почиващи, за водни спортове, воден туризъм и риболов.

 

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция