Пирдоп

Малкият подбалкански град Пирдоп е разположен в златишко-пирдопската долина, между Стара планина на север и Средна гора на юг, на 680 метра надморска височина. Пирдоп се намира на 77 км източно от София, 27 км южно от Етрополе, 32 км северно от Панагюрище и 32 км северозападно от Копривщица.

ИСТОРИЯ
Земите около днешния град Пирдоп са били населени в продължение на повече от 6000 години. Древният римски път свързващ Улпия Траяна с Улпия Сердика минава близо до града. Александър Велики често е посещавал тези земи. Не е известен произходът на името на града, но за него съществуват много легенди като никоя от тях не е достатъчно убедителна. Хълмовете, гробниците и руините от средновековни замъци убедително свидетелстват за това, че многобройни племена са преминавали през тези земи и са преплитали съдбите си. Първите писмени сведения за Пирдоп датират от 12 век, когато е написана Хрониката на града – ценен литературен източник, който се съхранява в Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”.
През периода на българското Възраждане предприемчивите граждани на Пирдоп превръщат селището в процъфтяващ търговски и културен център. През 1698 година учителят Георги написва своя граматика, с която поставя началото на образователната дейност в града и околностите. Същият автор написва и Тихонравов дамаскин Книгата се пази и до днес в държавната библиотека в Москва. В началото на 19 век в града е открито първото черковно училище, а малко по-късно през 1820 година и първото общинско училище, в което учителят Тодор Пирдопски преподава български език.
Произвежданите в региона народни носии, вълнени, домашно предени дрехи (шаяци), гайтани, кувертюри, свещи и сапун били високо ценени на пазарите във Виена, Будапеща, Константинопол, Солун и Александрия. Само продукцията от гайтани осигурявала на града доход в размер на 9 000 000 турски гроша годишно. След Освобождението на България от турско робство град Пирдоп губи своите пазари и страда от силен спад в производството си.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
В град Пирдоп туристите могат да посетят къщите-музеи “Луканова къща” и “Никола Пушкалов” – разположена в родната къща на учения, който поставя основите на изучаването на почвите в България. Град Пирдоп е родният град на известния писател и обществен деец Тодор Влайков.

ОКОЛНОСТИ
На 6 км североизточно от Пирдоп има руини от времето на император Юстиниан I. Близо до тях могат да се видят и руините от древно селище, за което се предполага че е древният тракийски град Бурдапа. В района могат да бъдат посетени останки от епохата на неолита и много тракийски гробници.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция