Петрич

Петрич е разположен в отдалечената югозападна част на България, където се пресичат българо-гръцката и българо-македонската граници. Намира се на 13 км западно от граничния пункт Кулата (при границата с Гърция), на 20 км източно от граничния пункт Златарево (при границата с Македония), на 23 км от Сандански, на 88 км от Благоевград и на 189 км от София. Градът е разположен на северното подножие на планината Беласица, по поречието на река Петрич (десен приток на река Струмешница, която се влива в река Струма).
Град Петрич е наследник на историята и името на древния тракийски град Петра, който възниква през V-VІ век преди новата ера в подножието на планината Кожух, местността Рупите. През 837 г., при хан Пресиян, Петрич влиза в пределите на Първата българска държава. В следващите векове, краят на X и началото на XI век Петрич е важно военно и стратегическо място в Самуиловата държава.
Следващите векове му отреждат важна роля в борбата против чуждите нашественици. На 18 км западно от града, през 1014 г., се разиграва една от най-драматичните битки в нашата история - битката за Самуиловата крепост, в която са пленени и ослепени 14000 български войници. През ХІІІ-ХІV в. Петрич е българска крепост - част от укрепителната система в Югозападна България.

Забележителности
Историческият музей на гр. Петрич, който се намира в центъра на града;
Църквата “Света Богородица” – построена през 1875 г. и по-късно обявена за културен паметник;
Храмът “Успение Богородично”;
Църквата “Свети Георги”;
Църквата “Свети Николай”

Околности
Най-значителната забележителност близо до град Петрич е Сaмуиловата крепост, която е превърната в национален музей. Тя е разположена на 18 км от града и на 6 км северно от село Ключ, на десния бряг на река Струмешница. В началото на XI в. цар Самуил построил защитна система срещу Византийската инвазия в прохода Ключ (между планините Беласица и Огнажден).
Внушителната бронзова статуя на цар Самуил, която е разположена в крепостта, е удивителна забележителност. Царят е в цял ръст с крака, свити в коленете под бремето на силна болка. От двете страни на статуята има каменни плочи с релефни изображения на ослепените войници. Също така има и музейна експозиция, предлагаща значителна историческа информация за България.
На 5 км североизточно от град Петрич могат да се видят останки от жилища, запазени от времето на елинската епоха (най-вероятно от древния град Петра). Има части от крепостна стена, подземен етаж от обществени сгради, архитектурни елементи. На това място са открити монети, датиращи от IV-III в. преди Христа.
Природният резерват “Рупите” е разположен на 10 км североизточно от града. На негова територия има няколко горещи минерални извора, които са разположени на дъното на застиналия вулкан Кожух. Това е изключително красиво и внушително място. Там е живяла българската пророчица Ванга. По нейна препоръка там е построена и църквата “Света Петка”.
Село Марикостиново се намира на 13 км източно от град Петрич. Има много горещи минерални извори. Температурата на водата е 58о-62оС. Планината Беласица се издига стръмно над града. Тя е разделена между 3 държави – България, Гърция и Македония. Пресечната точка на границите е връх Тумба (1881 м надморска височина).
На 9 км от града се намира хижа “Беласица”, разположена на 720 м надморска височина. Представлява масивна 3-етажна сграда, разполагаща с 80 легла. Хижата е начална точка за няколко туристически маршрута.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция