Пазарджик

Пазарджик се намира на 205 метра надморска височина. Отстои на 114 км югоизточно от София, на 36 км западно от Пловдив, на 20 км северно от Пещера и на 43 км южно от Панагюрище.
Градът е основан преди 5 века, през 1485 г., а през 1934 г. му е дадено името “Татар–Пазарджик”. Неговите основатели са били татари, а името му било дадено от техният вожд – Султан Баязид II. От търговски център, градът се превърнал във важен икономически и административен център. За това допринесъл и фактът, че оттук минавал пътят Истанбул–София, продължаващ към западна Европа. Много българи се заселили в Пазарджик и това променило изцяло етническият облик на града. Той достигнал до своя възход през 19 век, когато можел да се сравнява със София и Пловдив. По това време били построени и много църкви. Първият революционен комитет на Васил Левски бил основан в Пазарджик под ръководството на Г. Консулов.

Забележителности
Сградата на Историческия Музей е една от най–новите и представителни сгради в града. Можете да посетите и Етнографския Музей, чиято експозиция е поместена в най–голямата жилищна сграда от Възродителният период – къщата на Николай Христович. Тя е обявена за културен паметник.
В Художествената галерия “Станислав Доспевски” можете да разгледате специалните културни и научни произведения на изобразителното изкуство.
интерес представлява и Синагогата с нейните красиво изписани вътрешни стени. Тя е издигната през 1850 г. от майстора от Брацигово – Ставри Темелков.
Къщата – Музей “Константин Величков”, построена през 1850 г., е запазила и до днес атмосферата, в която е живял големият български писател.

Околности
Лобното място на българският писател и демократ Алеко Константинов се намира на 14 км южно от града, в непосредствена близост до село Радилово. Тук e издигнат паметник с красив парк.
Бесапарските ридове се намират на 10 км. източно от града. След археологическите изследвания се установява, че тук се е намирал главният Тракийски град “Бесапара”.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция