Огняново

Село Огняново се намира на 12 км. североизточно от град Гоце Делчев на територията на община Гърмен. Общината заема територия от 388 321 дка в югозападната част на България. Обхваща части от долината на река Места и от западните склонове на Дъбрашкия дял на Западните Родопи. От изток, север и юг граничи с общините Сатовча, Банско и Хаджидимово, а от североизток и югозапад - с Велинград и Гоце Делчев. Климатът позволява целогодишно балнео и климатолечение. Другото, с което е известна областта, е голямото богатство на пъстроцветни черги, тъкани на старите домашни станове.
Село Огняново е с надморска височина 540 метра, сгушено в богато озеленена хълмиста местност. Място със собствен извор с минерална вода, известен като “Мирото”, сред чудна природа и чист планински въздух.
Минералните извори са използвани още през римската епоха (Никополис ад Нестум). Оттогава са останали балнеологични съоръжения и преустроена в сегашно време банска сграда.
Минералната вода е бистра, без цвят, без мирис, слабо минерализирана, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, силициева, флуорна. Има силно алкална реакция PH 8.1 – 9.4. Водата е подходяща за редица заболявания:
• костно-ставни заболявания
• неврологични заболявания
• гинекологични заболявания
• стомашно-чревни и чернодробни заболявания
• заболявания на отделителната система
• обменно-ендокринни заболявания
• детски, старчески и професионални заболявания

ОКОЛНОСТИ
Пътят, който се спуска от Огняново отвежда до една безценна историческа забележителност - селото-музей Ковачевица, съхранило специфичната родопска архитектура от времето на Българското Възраждане. Селото представлява идеално място за културно-опознавателен туризъм и спокоен отдих сред традиционните родопски къщи.
Изключително ценен исторически паметник са руините на римския град Никополис ад Нестум (IV век от н.е.), намиращи се само на 15 минути път с кола от балнеоложкия курорт Огняновски минерални бани.
Село Лещен е превърнат в добре развито вилно селище за селски туризъм.
Долен и Делчево са други две села-музеи, които заедно с манастира в Хаджидимово допринасят за изключителното разнообразие на района.

 

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция