Обзор

Град Обзор се намира на 65 км южно от Варна, 73 км северно от Бургас и 530 км източно от София. Той е морски курорт, разположен на широк залив при досега на Източна Стара планина и Черно море. Плажната ивица на града с дължина 6 км е най-дългата между Слънчев бряг и Златни пясъци.
Древното име на града е било Навлохос, а по-късно е променено на Хелиополис (Град на слънцето). По времето на Римската империя градът се е наричал Templum Jovis (Храм на Юпитер). За да охраняват морските търговски пътища между Константинопол и р. Дунав, римляните построили крепост в непосредствена близост до града.
През Средновековието Обзор е част от владенията на Карвун и крепостта, наследена от древността, е наречена Козяк. Османските нашественици обаче я разрушават и преименуват селището на Гьозкен.
Обзор е превод от древното име на града.

Забележителности
Интерес представлява малкият парк в града, където се намират колони и останки от статуи от храма на Юпитер, построен от римляните.
Западно от града са останките на средновековната българска крепост Козяк.

Околности
На 6 км северно от Обзор е градчето Бяла, където някога е имало гръцка крепост на име Аспро. Най-източната точка на България – нос Емине е разположена на 14 км южно от Обзор. Тук се намират останките от средновековната българска крепост Емона, манастир и морски фар.
Селцето Емона, близо до нос Емине, е родното място на тракийският цар Рец, който според Омировата Илиада е участвал в Тракийската война и е убит от Одисей и Диомедий.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция