Мелник

Скътан в югозападните склонове на Пирин, Мелник е най-малкият град в България. Обявен е за културно-исторически резерват и за град-музей.
Мелник е съчетание от невероятна природа - скали, скупчени около къщи върху хълмове, легендарна история, култура и вино. Възхищение будят сгушените една над друга бели къщи с красиви еркери и тихи дворове, потънали сред зеленината и спокойствието на отколешна слава.
Малцина знаят, че днешното сгушено между хълмовете китно градче някога е било важно икономическо и духовно средище, с над 25 000 жители, около 1300 къщи и повече от 70 църкви. Навярно древните траки полагат основите. По калдъръмените улички последователно се редуват стъпките на славяни, българи, гърци, латини и турци.
Освен история и архитектура, Мелник е и вино. В пясъчните пирамиди, които го опасват от всички страни, са издълбани своеобразни изби, в които зрее, отлежава и се съхранява прочутото мелнишко вино. Едва ли другаде има подобна технология. В съседна Турция, както и в Испания и Франция, вкусът на това пивко, гъсто и отлежало вино е предпочитан.

Забележителности
Неповторима е старинната атмосферата, която потапя всеки посетител във великолепието на отминали векове. Старинните мелнишки къщи впечатляват с богатата си архитектура, с избите си, с подредбата, разкриваща българското чувство за практичност и красота.
Най-известни от тях са: Кордопуловата къща (най-голямата на Балканския полуостров от Възрожденския период) с необикновените си стенописи и огромна изба; Болярската къща (най-старата запазена къща в България) , Пашовата къща, превърната в музей.
Интерес представляват и руините на манастира “Св.Никола” (12 в.), Славовата крепост (13-14 в.), Римският мост, старата турска баня, както и останките на няколко църкви, наброявали в миналото 75.
Тук се намират най-чудноватите земни образувания, изваяни от бял ронлив пясъчник – Мелнишките пирамиди. С течения на хилядолетия на площ от 17 кв. км ерозията е изваяла този необикновен свят. Със силата на въображението си може да разпознаете в тях гигантски гъби, древни кули, обелиски и много др.
Недалеч от града (6 км) е разположен Роженският манастир, център на християнската вяра и изкуствата, а на 20 км североизточно се намират Рупите.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция