Луковит

Град Луковит (около 10 000 жители, 135 м н.в.) се намира в началото на долинното разширение на река Златна Панега, по двата й бряга. Отстои на 125 км североизточно от София, на 24 км северно от Ябланица, на 12 км югоизточно от Червен бряг и на 49 км югозападно от Плевен. Център на голям и интересен карстов район.

Има следи от тракийско, римско, византийско и древнобългарско време. В многобройните тракийски могили наоколо са намерени пръстени, фибули, обици, керамика и известното Луковитско сребърно съкровище от IV век пр. Хр. (пази се в градската музейна сбирка в читалището). Открито е находище от римски монети. На хълма Градището са намерени византийски монети от XII век, а също и от времето на цар Иван Александър (1330-1371). За първи път в документ селището се споменава през 1479 г. под името Горни Луковит. В края на XVII век турските войски, разбити при Виена и Белград, в отстъплението си го опустошават и помохамеданчват голяма част от населението.
Българският дух се крепял до голяма степен благодарение на близкия ир, където намерил подслон и работил за благото на народа си Софроний Врачански. В района действали народните закрилници - войводите Ангел и Вълчан. Апостолът Левски създава в Горни Луковит революционен комитет. Възрожденският подем намира своето проявление и в изграждането на първото училище - 1849 г. След XVIII век това е най-голямото село в Предбалкана и е било известно с 14-те си воденици на река Панега. Българите християни се занимавали предимно с животновъдство, а българомохамеданите - с растениевъдство. След Освобождението е обявено за град под името Луковит, но постепенно запада. Подем в развитието на града настъпва след прокарването на жп линията Червен бряг-Златна Панега.

Историческа музейна сбирка, уредена в Народно читалище “Съзнание” (пл. “Трети март”, тел. 0697 2144), създадено през 1895 г. Църквата “Св. Георги” се намира в центъра на Луковит, на левия бряг на реката.

На хълма Градището, край града, са най-сериозните археологически разкопки.
Карстовият пролом на река Златна Панега е южно от Луковит. Курортният район Искъра обхваща голяма площ и се намира на 10-ина км югозападно от града. В карстовите земни недра са открити засега над 150 пещери и пропасти, като най-известните са Проходна, Темната дупка, Кучешката дупка и т.н. Тук е село Карлуково (на 12 км от града, редовен автобусен транспорт), в което се намира Карлуковският манастир “Успение Богородично” (виж в историческата справка за него). Близо до него са и скалните църкви “Св. Марина” и “Св. Григорий”.

В този район е и Карлуковският пролом на река Искър с дължина около 30 км, започва от Роман и стига почти до Червен бряг. Проломът има много интересни скални образувания, най-забележително от които е Куклите, източно от гара Реселец.

Между жп гарата и село Карлуково (на 2.5 км и от двете) се намира Националният пещерен дом “Петър Трантеев” с капацитет 60 места в стаи с по 2 и 3 легла. В непосредствена близост е и туристическа хижа “Провъртеник” (на 1.5 км от гара Карлуково, на 3.5 км от село Карлуково и на 3 км от Пещерния дом). Разполага с 20 места в стаи с по 2, 4 и 6 легла. Хижата носи името на близката скална “скулптура”, наподобяваща стражева кула. (За резервации - в туристическо дружество в Луковит.) До този невероятен карстов рай може да се стигне освен с автобус от Луковит и с пътнически влак до гара Карлуково на жп линията София-Горна Оряховица-Варна (Русе). 

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция