Ловеч

Ловеч е град с около 50 000 жители, разположен живописно по двата бряга на река Осъм. Отстои на 160 км от София, на 36 км от Плевен и на 36 км от Троян.

Това е стар град, съществувал от времето на траките и е наследник на тракийския град Мелта, който вероятно е бил столица на тракийското племе Мелди. През Средновековието Ловеч е важен военен център. Запазената крепост в местността Хисаря, разположена на скалистия хълм, е играла важно значение за установяването на Втората българска държава.

По време на османското владичество Ловеч става известен със занаятите – кожарство и кожухарство, които носели големи доходи на жителите му и градът получил прозвището Алтън Ловеч (златен). През 1784 г. е обсаден и изгорен от турските нашественици.

По-късно Ловеч е избран за седалище на Централния революционен комитет, оглавяван от Васил Левски.

Днес селището е един съвременен град, запазил културно- историческото си наследстство.

Музеят, посветен на Васил Левски, е един от най-посещаваните туристически обекти. Там са изложени вещи и оригинален портрет на Апостола.

В Ловеч е единственият в страната покрит мост, построен над река Осъм. Той е дело на народния майстор Колю Фичето. Изгорен през 1925 г., по-късно бива отново възстановен. От 1969 г. старинният квартал Вароша е архитектурно-исторически резерват. В резервата се намират църквите Св.Неделя (1535 г.) и Успение Богородично (1784 г.), обявени за паметници на културата. В Историческия музей се съхраняват много археологически и етнографски експонати.

Ловеч е родно място на първия български космонавт Георги Иванов.

В северните склонове на Стара планина, на 20 км югоизточно от Ловеч, се намира с. Стефаново, където е архитектурният резерват Старо Стефаново. 

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция