Кюстендил

Кюстендил се намира в най-западните части на България, в плодородната Кюстендилска долина. Разположен е в подножието на Осогово на 525 метра надморска височина, по двата бряга на река Банска. Разстоянието до София е 90 км.
Кюстендил и околностите му са известни като “овощната градина на България”. Той е известен балнеологичен курорт.
Кюстендил е един от най-древните български градове. Привлечени от лековитите минерални извори през 5–4 в. пр. н. е. траките основават тук селище. През 1 в. римляните превръщат града във важна крепост, търговска артерия и балнеологичен курорт. Наричали го Пауталия. През 4 в. е построена крепостта Хисарлъка.

Забележителности
В Кюстендил се намира Общинският исторически музей. Всеки от разделите на музея е уреден в културно-исторически паметници.
Голям интерес представлява Картинната галерия на Владимир Димитров–Майстора. Асклепион на Пауталия е величествена римска водолечебница и храм на бога на здравето Асклепий, построена 2-3 век. Други интересни забележителности са: църквите “Св. Георги” (12–13 в.) в местността Колуша, “Св. Богородица” (1816 г.) и “Св. Димитър”, Пирговата кула (14-15 в.), джамията “Ахмед бей” (1531 г.), Лекарската къща, Къщата на Прокопиев, старото училище (1849 г.). В града има и много паметници, посветени на руските войници загинали в борбата за освобождение на града.
Едно от най-ценните съкровища на Кюстендил са лековитите минерални води.

Климат и минерални води
Климатът е континентално-средиземноморски със средна годишна температура 11С.
Минералната вода от безбройните източници /естествени извори и кладенци/ има почти постоянно химично съдържание и температура (71–73С). Тя е чиста, безцветна, с приятен вкус и лек мирис на водороден сулфид. Водата е с лека концентрация на минерали, гореща е и съдържа сулфиди, силиций, флуор и натриеви сулфати, с дебит 2.400л/мин. Лечебните и профилактичните й качества се дължат главно на сулфидите, високата температура, хипотоничния ефект, леката минерализация и относително високото съдържание на флуор.
Друг фактор, допринасящ за лечението на много болести, е наличието на торфна мина близко до село Байкал.
Така с приятния си климат, торфното поле, минералните води и възможността за специално лечение с плодова диета, Кюстендил привлича множество туристи от България и чужбина.

Околности
В близост до южната част на града се намира Хисарлъка парк с останки от римска крепост от 2-3 в. Кюстендил е отправна точка за красивата планина Осогово. На 13 км от града при село Невестино е забележителното архитектурно съоръжение Кадин (Невестин) мост на река Струма. 10 км на север е село Шишковци, където има богата колекция от картини на Владимир Димитров–Майстора. На 39 км от Кюстендил се намира Земенският манастир, чиито стенописи са най-интересният паметник от 14 в. В продължение на 22 км, от град Земен до село Раждавица, Струма е сътворила невероятно красив пролом, наречен Земенски пролом, миниатюрно копие на Искърския пролом.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция