Копривщица

Град Копривщица е разположен близо до река Тополница, на 1060 м. надморска височина. Намира се на 110 км. югоизточно от София, на 80 км. северозападно от Пловдив и на 27 югоизточно от Пирдоп. Копривщица е град – музей и уникално селище, което компактно е запазило над 250 паметника от архитектурата на Възрожденския период.

ИСТОРИЯ
Копривщица датира като селище от 14 век. Населението му се е занимавало със скотовъдство, производство на аба, кожарство, бояджийство и други занаяти. Гражданите на Копривщица са се доказали като добри търговци, като са достигнали до Истанбул и Александрия. През този период тук се строят обширни къщи, училища, църкви, фонтани и мостове.
На 20 април 1876 година тук е гръмнала първата пушка, оповестила началото на Априлското Въстание. Така се поставя началото на героичната Априлска епопея на Българския народ. Тодор Каблешков прогласява въстанието, а друг гражданин на Копривщица – Гавраил Хлътев, оповестява идването на непреклонния лидер на българския бунт Христо Ботев. Градът е родно място на много велики българи от Възрожденския период като Богдан Войвода, Дончо войвода, Добри Войвода, Димчо Дебелянов.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
Копривщица е един от малкото градове, които напълно са запазили архитектурата на Възрожденския период. Къщите от този период са със колоритни дворове, заобиколени от високи каменни стени и порти, а безредните построени извивки и тесни паважи, многобройните чешми допринасят за атрактивността на малкия град. Най–голямото богатство на Копривщица са нейните къщи от Възрожденския период, част от които са превърнати в музей. Една от тях е Ослековата къща. Тя е най–известният архитектурен и етнографски паметник на града, собственост на богат търговец от Копривщица от средата на 19 век. Домът на Георги Бенковски – ръководителя на Априлското въстание, също представлява интерес. Дървеното оръжие, знамето на доброволците шито от Райна Княгиня и оръжието на Войводата са най–ценните реликви от тези велики времена.
Можете да посетите и Къща-музей “Любен Каравелов”. Тя ще ви запознае със революционните и журналистическите дейности на един от най–видните синове на Копривщица и цяла България. Като най–лирична къща, може да се определи къщата на Димчо Дебелянов. Като в другите къщи – музеи и тази, атмосферата в която е живял Дебелянов е била пресъздадена. Освен изброените къщи Копривщица ви предлага да видите и църквата “Свети Николай”, както и “Мавзолея – костница от 20 април”, на тези които са загинали в Априлското Въстание. Не бива да пропуснете и паметника на Тодор Каблешков и Каблешковата къща.

ОКОЛНОСТИ
Градът е отправна точка за множество туристически походи и живописни еко пътеки. Маркиран маршрут започва от тук в посока хижа Богдан (3 – 4 часа път пеш), от където можете да изкачите най–високия връх на Средна гора – връх Богдан, който е на 1604 м надморска височина. Има маршрути и до хижа Манзул (3.30 – 4 часа път пеш), връх Кръстьо Чолаков (2.30 – 3 часа път пеш) 11км, хижа Барикадите (4 – 4.30 часа път пеш). За екскурзия до Средна Стара планина може да се тръгне от ж. п. гарата на Копривщица. Ще ви отнеме около 6 – 8 часа, за да стигнете до връх Вежен.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция