Китен

Китен е курортно селище, разположено на 56 км южно от Бургас и 446 км югоизточно от София. Намира се на полуостров, обграден от два живописни залива. Китен има два плажа – северен и южен. Северният плаж “Атлиман”, наричан още детски, с фин пясък и спокойно море, е защитен от ветрове, а южният, които е по-голям, граничи с река Китенска – богата на кефал, шаран и мряна. Сезонът тук започва още през май и продължава до октомври. През летните месеци температурата на въздуха достига +28C, а на морската вода - +26C, но разположението на селцето до естествена гора не позволява да се усетят знойните летни горещини.
Селището е основано от преселници от Одринска Тракия. Историческите му корени са от много по-древно време, за което говорят намерените амфори на южния плаж, датиращи още от 6 в. преди Христа. Китен е наследник на древната крепост Урдовиза, чиито останки още личат на полуострова. Римляните наричали селището Орудиза. В историческите източници се посочва, че то е съществувало до падането под Османско владичество.
Първото име на Китен е Урдовиза в памет на Стана Урдовиза – красива българка, желана от турския султан. Султанът й обещал, че ще освободи територията, която тя успее да обходи до залез слънце. Тя успяват да освободи от данък цяла Странджа и намира смъртта си, заедно със своя кон Атлиман на Северния плаж в Китен, който носи името Атлиман (Заливът на Коня).

Заведения и развлечения
В многобройните уютни ресторантчета и заведения за бързо хранене се сервира разнообразна храна – от българската, турската, руската, гръцката кухня. А откритите нощни барове, дискотеки, спортните комплекси, откритите и закрити басейни, гондола, луна парк предлагат разнообразни развлечения.

Околности
На 5 км от Китен, в посока към българо–турската граница, се намира селцето Лозенец, където има добри условия за почивка.
Също на 5 км, но на север, е гр. Приморско.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция