Кърджали

Град Кърджали е обособен като естествен административен, търговски, културен и промишлен център в Югоизточната част на България. Градът е разположен в сърцето на източните Родопи, на двата бряга на река Арда и се намира на 259 км. от София и на 90 км. от Пловдив, който е втория по големина град в България. Районът на Кърджали представлява уникална смес от исторически паметници от най-дълбока древност до наши дни, уникални природни феномени, трудно проходими планински масиви и огромни водни басейни.
Кърджали е съществувал като селище още преди 6 000 години. Праисторическите останки, които са открити тук, както и намерените български и турски останки са достатъчно доказателство за присъствието на Тракийска, Римска и Византийска култура. Първите исторически находки, които са открити са от времето на тракийското племе “Коелалети”, което е било унищожено от Римляните през 1 век. След това по тези земи идва славянското племе “Смолени” и през Средновековието то често преминава под българска или византийска власт. Разположението на града е наследство от българският град “Маняк”, чийто архитектурен стил е наподобявал този на Преслав, Месемврия и Търново. През средата на 17 век градът бива управляван от Кърджали Алла – виден главатар и се смята, че градът е получил името си именно от него.

Забележителности

Средновековен комплекс "Перперикон"
Най-големият мегалитен ансамбъл на Балканския полуостров е на хълма, наречен Перперикон. Първоначалните, създадени в края на бронзовата епоха скални изсичания, усърдно са продължени през ранножелязната епоха, 11 - 6 в. пр. Хр. От същото време е и богатият керамичен комплекс, намерен при редовните археологически разкопки. Но най-шокиращото при тези проучвания се оказва откриването на грандиозен, издялан в скалите кръгъл каменен олтар с диаметър почти 2 метра.
Епохата на Римската империя е оказала огромно влияние върху комплекса. Разкопките и изследванията на археолозите показват, че там е бил издигнат огромен дворец на няколко етажа върху скалните изсичания. Около хълма е била построен внушителна по своите размери крепост със стени с дебелина по 2,8 метра.
В крепостта са били изградени цели квартали с жилищни сгради и храмове. В днешно време повечето от тези сгради са все още под земята, но са открити улици, издълбани в скалата, които говорят за добре развита инфраструктура. Този впечатляващ мегалитен паметник е ставал жертва на няколко набези през вековете, като е бил сриван до основи и възстановяван в последствие.

Манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча"
В Кърджали се намира и един от значимите cредновековни паметници - храмът "Св. Йоан Предтеча" в кв."Веселчане", реставриран в този вид през 2000 година. Той е бил част от средновековен манастирски комплекс от 11-14 век, когато манастирската крепост става и епископска резиденция.
Доказателство за това са разкритата гробница на епископ и намерените в нея уникални златотъкани епископски одежди, които вече са реставрирани и консервирани. Хипотезата, че може би до Кърджали има и втори епископски център се потвърди от проучванията на археолозите през 2001 година.

Каменните гъби
До с. Бели пласт са намерени 35 оброчни плочки, посветени на бога Херой - тракийският конник. Тук е имало тракийско светилище. Над селото, до самия път на билото, под вр. Каратебе се намират каменните гъби, високи към 3м. и с хармонични форми на естествени гъби. Образува ли са се в продължение на хиляди години под въздействието на атмосферни условия. Те са с розови петна, неопетнени пънчета и зеленикави гугли, неописуеми красиви. Изваяни са в риолитови вулкански туфи.

Регионален исторически музей - Кърджали
Регионален исторически музей - град Кърджали реализира своята дейност на територията на Източните Родопи, Южна България. Основният фонд съдържа около 37 000 експонати. Регистрирал е 179 археологически обекта, от тях 19 праисторически, антични - 122 и средновековни - 37. От регистрираните паметници на културата - 30 са от национално значение.
Музеят обитава представителна култова сграда от 1920 г.,архитектурен паметник на културата.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция