Калофер

Разположение
Град Калофер, с население 3991 жители, 600 м над морското равнище, е разположен на двата бряга на река Тунджа, между Стара планина и Средна гора. Над града се извисява връх Ботев – най-високият в Стара планина. Градът отстои на 158 км източно от София и 75 км северно от Пловдив.
На мястото на днешния град в миналото е имало гъста и непроходима гора. На запад от нея се е намирал гр. Звъниград. Турците унищожили града, но не могли да се справят с 40-те хайдути на Калифер войвода, които отдавна се скитали по тези земи. Затова султанът дал разрешение те да се заселят в гората. След като се установили хайдутите отвлекли красивите девойки на гр. Сопот. По този начин възникнал новият град - Калофер.

Забележителности
Най-впечатляващ в Калофер е Мемориалният комплекс “Христо Ботев” с паметника и родната къща на поета. Намира се в Ботевата градска градина и обхваща: Мемориалната къща-музей, изложбената зала, паметника на Христо Ботев и паметника на Иванка Ботева – майката на поета. Мемориалната къща-музей представя автентичната обстановка, в която е отраснал Ботев. В изложбената зала се съхраняват лични принадлежности, документи, публикации, предмети на изкуството и други материали, свързани с живота и творчеството на Христо Ботев, неговото семейство и сподвижници.
Близо до центъра на града се намира Даскал Ботьовото училище, както и старата възрожденска църква “Св. Богородица”.
Интерес представляват също така каменните мостове на р.Тунджа, комплексът възрожденски къщи, църквата “Св. Атанас”.

Околности
На 6 км от Калофер се намира летният курорт Паниците, където са създадени много добри условия за почивка. Той е отправна точка за Калоферския балкан и връх Ботев.
Девическият манастир “Св. Рождество Богородично” е разположен също на 6 км от града, на двата бряга на Бяла река.
В горната си част реката е прорязана от невероятно красивият каньон “Джендема”, обявен за природен резерват. Навлизането в него е възможно само с планинско оборудване.
До водопада Райско пръскало, който е най-високият в България – 124,5 м, можете да стигнете само пеша – за около 4 часа от Паниците.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция