Хисар

Известен с минералната си вода още от дълбока древност, гр. Хисаря предлага много възможности за почивка, лечение и развлечения. В района се развиват следните видове туризъм:

- балнеотуризъм – на базата на минералните извори в гр. Хисаря и с. Красново са построени много балнеоцентрове и санаториуми. Провеждат се лечебни процедури при редица заболявания. Предлагат се и спа-процедури за релакс и удоволствие – ароматерапия, таласотерапия, фитотерапия, класически и източни масажи, музикотерапия и други. Лечебният ефект на хисарската минерална вода е научно доказан.

- конгресен туризъм – в гр. Хисаря има много добри условия за конгреси, семинари и делови срещи. Организират се съпътстващи спортни и развлекателни програми.

- еко- и пешеходен туризъм – около Хисаря и в селата, разположени в подножието на Средна гора има добри възможности за леки пешеходни преходи, наблюдения на птици, диви животни и защитени растителни видове в естествената им среда. Хижите са подходящи за еко-семинари и “горски училища”.

- селски туризъм – в малките села в подножието на Средна гора има стари къщи, запазени традиции и богата история. Анимационните програми на Информационния туристически център в града предлагат запознаване с бита и обичаите на местното население; изучаване на традиционни занаяти, народни танци и българска кухня; участие в домашните задължения на стопаните; дегустации на домашни вина.

- ловен туризъм – общината има идеални условия за лов и риболов - 4 ловни полета с разнообразен дивеч и десетки чисти и зарибени язовири. Ловното дружество разполага с техника и водачи.

Забележителности

Крепостна стена - най-добре запазената в Европа от епохата на късната античност /IV в./. Днес тя достига височина 11 метра, а най-голямата крепостна порта “Камилите” се извисява на 13 метра.
Античен амфитеатър – намира се в парк “Момина сълза”. Отлично запазена е полукръглата арена, сцена за представления, битки и игри през античността.

Базилики – В района на Хисаря са открити останките на 10 раннохристиянски базилики. Те са показател за значението на града като развит християнски център в Тракия. През IV – VI в. Диоклецианопол е бил важно християнско средище – седалище на епископ.

Римски терми – Локализирани са останките на три римски бани. В парк “Момина сълза” се намира голям римски балнеолечебен комплекс, запазен почти до покрив.

Римска гробница – разположена е на около 300 м югозападно от крепостната стена в естествения парк “Славеев дол”. Най-голямата и най-интересната от всички, открити до сега в района на Хисаря. Впечатлява с красивата си подова мозайка, наподобяваща на пъстроцветен килим.

Императорска резиденция – разположена е също в парк “Момина сърза”. Внушителните останки на представителната сграда се извисяват на 6 м.

Църквата “Св. Димитър” в кв. Веригово е най-старата. Построена е през 1845 – 1850 г. Опожарявана е по време на Априлското въстание и отново съградена през 1882 г. На 16 юли 1982 г. е обявена за паметник на културата.. Подновена и зографисана е през 2004 година.

Летният театър е построен в стила на античните амфитеатри. Намира се в красивия парк “Орфеев дол” и разполага с 1700 места.
Водопийните павилиони на изворите “Момина сълза “ и “Момина баня” придават характерен колорит на града като водолечебен център.

Колонадата в центъра на града е построена през 1960 г. Върху свода над чешмата са изобразени осемте антични божества на здравето, а на колонадата – основните кристали на минералната вода.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция