Габрово

Габрово е разположен в северното подножие на Централна Стара планина, по двата бряга на река Янтра. Отстои на 220км североизточно от София, 274км югозападно от Варна, 46км югоизточно от Велико Търново и 28км югоизточно от Севлиево. Намира се в непосредствена близост до географския център на България. За туристите обаче градът е известен като “столицата на хумора”.
Габрово възниква през Средновековието като стратегическо селище в близост до старопланинските проходи.
Една от легендите разказва, че по тези места край р.Янтра се заселва млад ковач на име Рачо. Той подковавал конете на керваните, които отивали или се връщали от планината. Постепенно край неговия дом се заселили и други хора, които умеели да шият дрехи, да приготвят вкусни ястия, да поправят каруци и да обработват кожи. И понеже край огнището на ковача се извисявал огромен габър, нарекли селището Габрово. Така Рачо Ковача слага началото на селището, а габърът дава името му.
Днес в Габрово има паметник на Рачо Ковача – внушителна бронзова фигура, която се издига върху скала сред р. Янтра в самия център на града. Габровци възприемат този паметник като символ на творческия и неуморим габровски дух, съхранен във всички поколения.
През турското робство градът е голям занаятчийски и търговски център. През 19 век се развиват 26 занаята. През 1860 г. се създава първата фабрика,а Габрово е провъзгласен за град. През 1825 г. е открито килийно училище, а през 1835 г. – първото българско светско училище, в което се прилага взаимоучителният метод. От 1889 г. училището се нарича “Априловска гимназия”, на името на своя създател Васил Априлов. Градът е родно място на Васил Априлов, Цанко Дюстабанов, Поп Харитон.

Забележителности
В уникалния за България Дом на хумора и сатирата, в 10 зали на площ от 8000 кв.м., са изложени произведения на творци от 153 страни. Домът не само събира, но и изследва и популяризира хумора и сатирата във всички жанрове. Всяка нечетна година в Габрово се провежда Международното биенале на хумора и сатирата, част от Майските културни празници.
Сред забележителностите на града влизат: Историческият музей, устроен в Дечковата къща, Музей на образованието, помещаващ се в сградата на Априловската гимназия, Художествената галерия “Христо Цокев”, Баевият мост, строен от Колю Фичето през 1855, църквата “Успение Богородично”, Часовниковата кула, паметникът на Рачо Ковача, Априловата чешма, планетариумът, зоологическата градина.

Архитектурно-етнографски комплекс “Етър”
На 8 км от Габрово е разположен уникалният за югоизточна Европа архитектурно-етнографски комплекс “Етър”. Там ще усетите дъха на миналото, ще видите чудодейната сила на водата, вкарана в улей, ще се насладите на възрожденската архитектура. Музеят заема площ от 7 ха и в него са разположени 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането - втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в. Това е време, когато в града се развиват над 26 занаята, чиито изделия намират пазар в Букурещ, Виена, Марсилия, Анадола.

Околности
Узана – високопланинска курортна местност, явяваща се географският център на България, се намира на 22 км югозападно от Габрово.
Историческият Шипченски проход – 21км южно от Габрово.
Историческият връх Бузлуджа – 12 км източно от прохода.
Архитектурно-етнографски резерват Боженци – 16 км източно от Габрово.
Паркът “Градище”, разположен високо над Габрово сред зеленината на борова гора, е чудесно място за разходки и излети.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция