Елена

Град Елена с население 7421 жители е разположен в Централна Стара планина, 300м над морското равнище.
Намира се на 38 км от Велико Търново, на 280 км от София и на 230 км от Варна.
Разположен в красивата долина на Еленската река. Няколко живописни дълбоки пролома пресичат напречно северните възвишения. Хълмовете на Еленската котловина са обрасли с широколистни дървета. В горите на Стара планина живеят и са обект на лов дивата свиня, вълкът, лисицата, заекът и сърната. Среща се и благороден елен. В бистрите води на реките се срещат черна мряна, речен кефал и балканска пъстърва.
Можете да стигнете до Елена по европейски път Е772 от София или Варна до Велико Търново и по междинен път №53.

АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

Елена е успяла да съхрани значителна част от архитектурното си наследство.
Часовниковата кула, изградена от неизвестен майстор през 1812 г. е забележителен паметник на културата. Мястото й е такова, че се вижда от всяка точка на града.
От всички стари къщи в Елена най-интересна е къщата музей “Иларион Макариополски”. В една от стаите на този дом е основано еленското читалище “Напредък”.
Попниколовата къща е строена около 1830 г.
Камбуровият хан е от епохата на Възраждането и е имал функциите на обществена сграда.
Разсукановите къщи представляват пет къщи под един покрив.
На приземния етаж в къщата на Йордан Хаджипетков се намира картинна галерия, която разполага с една от най-богатите и ценни сбирки от стари икони в страната.

ФАКЕЛ НА БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ

Възрожденска Елена е оставила значителна диря в историята на българското образование и в борбата за църковна независимост.
Църквата “Св. Никола” е най-старата в града. Построена е в началото на 16в. и е вкопана в земята, защото е изграждана тайно. По предание се знае, че в нея са били съхранявани множество стари книги, писани на пергамент.
Църквата “Успение Богородично” е разположена непосредствено до нея.
“Рождество Богородично” се намира в централната част на града.
В Музея на Възраждането се съхраняват сбирки от икони и много ценни творения на българското църковно изобразително изкуство.
В околностите на Елена се намират Капиновският манастир “Св. Николай Чудотворец” и Плаковският манастир.

ЗА ВАШАТА АТРАКТИВНА ПОЧИВКА

Любителите на пешеходния туризъм ще бъдат приятно изненадани от многобройните живописни туристически маршрути и екопътеки в Еленския Балкан.
За любителите на силни усещания се предлага възможност за скално катерене на открито или в зала.
Всички любители на риболова ще могат да се насладят на възможността да ловят риба в кристално чистите реки и язовир “Йовковци” в района на селата Мийковци , Хъневци, Балуци и Вълчовци. Туристите могат да останат да нощуват в палатка на брега на реката, където са изградени специални места за къмпинг с барбекю.
Може да погледате как се приготвя агне – чеверме, преди да опитате прекрасния му вкус. За почитателите на ски туризма на връх Чумерна са изградени ски-писти с удобни ски-влекове.

БИТ И ТРАДИЦИИ

Населението на Елена е намерило своя основен поминък в животновъдството, лозарството и овощарството. Няма дом, в който да отидеш и да не опиташ от домашно приготвените вино или сливова ракия.

ИДЕАЛНОТО МЯСТО ЗА СЕМЕЙНА ВАКАНЦИЯ

Елена е център на детски ученически лагери, ваканции и зелени училища. Организират се курсове за планински водачи и планински спасители.
Всички деца вземат участие в изграждането и маркирането на екопътеки, в построяването на дървени мостчета и въжени линии. Организират се походи и екскурзии в планината, на които децата се обучават как да берат билки и диворастящи гъби.
Походи с велосипеди и колокросове също са част от атракциите.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция