Девин

Град Девин е разположен е на двата бряга на Девинска река, в малко хълмисто дефиле в сърцето на Родопите. Намира се на 196 км югоизточно от София, на 46 км северозападно от Смолян, и съответно на 57 км и 82 км южно от Кричим и Пазарджик. Градът е добре познат като балнеологичен курорт. Град Девин и регионът са известни от дълбока древност с лековитите си води и голямото разнообразие на минерални извори.
Дори по време на Тракийския период на това място са съществували древното селище и светилище. Селището е било разположено в сегашните граници на местността Селище, на левия бряг на река Въча и тогава се е наричало “Диов”. Когато дошли Славяните, те го нарекли “Дьовлен”, което означава малка хралупа. Селото било разрушено, когато започнал опитът за потурчване на българското население, по време на управлението на Баязид Султан.
Някои от жителите на старото село се преместили в колибите на Влас, където поставили основите на сегашния град. Средновековният некропол датиращ от 13-14 век, се намира в центъра на съвременния град.

Забележителности
Със сигурност няма друг град в България и на Балканския полуостров с толкова много минерални извори. В същото време климатът е един от най–здравословните климати. Това се дължи на скалистите и зелени хълмове, които предпазват града от силните и студени северозападни ветрове. Близостта на красивите иглолистни гори, реките, изобилието от пъстърва и накрая, но не на последно място гостоприемността на местните планинари дава завършеност на приказната картина.
Ако сте посетили Девин не бива да пропускате Историческия музей на града, както и църквата “Свети Йоан Рилски”.

Околности
На 22 км югоизточно от Девин се намира архитектурно-етнографския резерват “Широка Лъка”. Със сигурност ще затаите дъх пред природните феномени “Триградското ждрело” и благоустроените пещери “Дяволското гърло” и “Ягодинската пещера”. Това са бисерите в региона на община Девин, където всеки турист има възможност да надникне в царството на подземния свят, като се наслади на незабравими гледки. Триградско–Ягодинският район е карстов и има десетки неблагоустроени пещери – “Харамийска”, “Орфеева дупка”, “Кeстенска пещера” и др. Защитената местност “Чаирите” пленява посетителите с причудливи свлачищни езера, ливади и смърчово – букови гори.
Един от феномените на Триградското ждрело е пропастната пещера “Дяволското гърло”, формирана впоследствие при пропадане на земните пластовете.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция