Чифлик

Село Чифлик е разположено по най-горното поречие на река Бели Осъм в югозападната част от територията на община Троян. Граничи със землищата на селата Шипково на север, Розино и Христо Даново на юг, Бели Осъм на изток и Рибарица на запад. Селото отстои на 15 км югозападно от град Троян, с който го свързва автобусна линия.

Чифлик е уникален курортен комплекс. В него неповторимата природа се съчетава с архитектурната фантазия, която си съперничи само с най-хубавите европейски курорти. Ландшафтът е изключително живописен, с алпийски характер. Тук се намират природните (релефни и биосферни) забележителности, част от Национален парк “Централен Балкан”: Козя стена с прочутия цъфтящ тук еделвайс, седловините Кашка и Маркова ливада, скалните феномени “Ушите”, “Садраната стена”, “Рогачеви камъни”, ерозионните котли на Камачарската река и други. Посещавайки ги, ще научите чудните легенди за Еленова (Рогачева) река, за предаващото неповторимост цвете еделвайс.

Долината на река Бели Осъм, състояща се от прилежащите й на реките Рогачева, Козящица, Габровщица и други, е потънала в зеленина – нито декар пуста земя всичко наоколо е покрито с гори, бук, иглолистни, габър, леска и други, а билата на Троянската планина и ридовете са обрасли в тучни пасища. Характерни земеделски култури за Чифлик са: малини, сливи, картофи.
Горите около селото гъмжат от дивеч – елени, сърни, диви свине, птици и други. Чифликчани отглеждат главно кози и овце.

Средната януарска температура е около 0-1 градуса С, а средната юлска температура – 20-21 градуса С, т.е. зимата не е много студена, а лятото е прохладно.

Кокетни и самобитни заведения с автентична обстановка предлагат своите традиционни специалитети.

Маркираните еко-пътеки в района на Чифлик и околните планински склонове могат да бъдат ползвани целогодишно от туристите за разходки, бране на билки, наблюдаване на диви животи, птици и редки растения. Различни турове могат да бъдат организирани до намиращите се в региона манастири и църкви.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция