Благоевград

Благоевград е един от най-големите градове в Югозападна България. Разположен е в подножието на югозападна Рила, на двата бряга на река Благоевградска Бистрица. Намира се на 101 км. южно от София, 53 км. северозападно от Разлог и на 65 км. северно от Сандански. Смята се, че Благоевград е центърът на Пиринска Македония. Наличието на 30 минерални извора с температура на водата 55 С определя развитието на града като балнеологичен курорт.
Районът е бил населен още през Новокаменната епоха. През 1959 г. в близкото село Церово са намерени останки от неолитно селище. То е било част от Македонската империя на Филип II.
Градът възниква през първите години на Османското владичество на мястото на тракийското селище Скаптопара, доказателство за което е прочутият Скаптопарски надпис от 238 г. В миналото той е бил важна крайпътна крепост.

Забележителности
Историческият музей се намира в квартал “Вароша”. Изключителен интерес представляват: къщата-музей на Георги Измирлиев-Македончето, худижествените галерии “Стоян Сотиров”, “Станислав”, “Пьоти Бижу”, църквата “Въведение Богородично”, възрожденските къщи в квартал “Вароша”.
В града има издигнати паметници на Ильо Войвода, Гоце Делчев, Пейо Яворов, Кирил и Методий, на всички загинали в Балканската война (1912 – 1913).
Градът е известен с красивия си център, направен от мрамор.

Околности
В долината на р. Благоевградска Бистрица, на 3.5 км. североизточно от Благоевград, се намира паркът Бачиново, където ежегодно през м. юни се провежда фестивала на града. На 30 км. от града, в северозападна Рила, е разположен курортен комплекс “Бодрост”. На 5 км. от курорта е най-старият парк-резерват с иглолистна растителност – “Парангалица”. 16 км. на северозапад е село Стоб, известно със Стобските пирамиди – изключително красиви земни образувания, завършващи със заоблени скални блокове.
Други интересни места в околността на Благоевград са: антична крепост до с. Клисура, древно селище, некрополис и антична крепост близо до курортен комплекс “Бодрост”, останки от древна крепост край с. Габрово, средновековна крепост между града и с. Церово, църквата “Възкресение Христово” до с. Покровник, църквата “Св. Архангел Михаил” и останки от антична крепост край с. Лешко, църквите “Св. Йоан Предтеча” и “Св. Георги” в с. Бистрица, скалата Марков камък южно от връх Царев и черната скала над десния бряг на р. Благоевградска Бистрица.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция