Белоградчик

Град Белоградчик e разположен на двата планински масива Венеца и Ведерник, заобиколен от фантастичния свят на Белоградчишките скали. Намира се на 182 км северозападно от София, 68 км северозападно от Монтана, 52 км югозападно от Видин. Градът е разположен сред невероятна природа на 520 м надморска височина.
Това е старо селище, което съществува откакто Римляните построяват крепост сред скалите. След издигането й, крепостта и селището биват унищожавани и наново построявани много пъти от византийци, българи и турци. Турски регистър от 1454 година свидетелства за съществуването на селището по това време. През 1837 г. крепостта бива завършена във вида, в който тя изглежда и днес. Името на града идва от “Белия градеж” на крепостта. След освобождението през 1878 година, Белоградчик се превръща в голям туристически център, който превлича хиляди местни и чуждестранни гости главно заради Белоградчишките скали, едни от най-красивите природни забележителности в България.

Забележителности
Историческият музей се намира в Ренесансовата къща на семейство Панови, която сама по себе си е архитектурен паметник.
Можете да посетите Астрономическата обсерватория, където се намира един от най–мощните телескопи в България.
Експозицията на Природонаучния музей съдържа 520 експоната, а фондът разполага с още 2500.
Джамията “Х. Хюсеин” датира от 1751 година и е единствената, оцеляла сграда от старото селище. Също така можете да посетите и църквата “Св. Георги Победоносец”, която е била построена през 1868 г.

Околности
Белоградчишките скали – едно от многото природни чудеса на България. Ако идвате от София, ще видите първата група скални образувания – Фалков–Боровец. Втората скална група Липеница се намира източно от града, от които най–голям интерес предизвиква Динозавърското и Латинското кале (стратегическа крепост, заобиколена от укрепителна стена). Струва си да се види Лепнишката пещера.
Най-интересният и значителен паметник на културата в исторически аспект в Белоградчик е крепостта “Калето”.
Рабишката пещера или още Магурата е открита близо до село Рабиша, на 34 км северозападно от Белоградчик. Формирана е преди 3–4 милиона години.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция