Баня

Баня е село в Разложка община, Благоевградска област, на 5 км. източно от гр. Разлог и 5 км. североизточно от световно известният ски курорт Банско. Разпложено е в ценрталната част на Разложката котловина между планините Рила, Пирин и Родопите, на 800м надморска височина.

На 156 км. е от столицата София и е населено почти от 3000 жители, като около 25% от тях са под 18 години. Селото е осеяно с археoлогически останки от времето на траките. Запазени са и стари възрожденски жилища от типа разложко-чепинска къща и разновидност на родопската къща, паметници на културата са 11 къщи както и старата римска баня. В района на село Баня има 70 минерални извори с температура на водата около 55°С които се използват в откритите плувни басейни и минерална баня. Това в комбинация с природните богатства, красивите изгледи към планините Пирин и Рила, близоста до ски центъра Банско оправдава целогодишният туристически интерес към селото.

В Баня има 4 църкви, няколко малки параклиса. Интериорът на църквата 'Свети Георги' /строена през 1834 г=/ има художествена стойност. В Баня има оранжерии за цветя – рози, карамфили, далии и др. Оформени са малки красиви паркове. Местни иконописци, дърворезбари, майстори на тъкането на традиционни материи и на бродирането. Няколко механи в традиционен стил. Те предлагат вкусни специалитети от местната кухня.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция