Банкя

Банкя е известен здравен курорт. Намира се на 17 км западно от столицата София, с която е свързан с железопътни и автобусни линии. Разположен е върху озеленени хълмисти склонове на планина Люлин, като на юг и запад е ограден от живописни паркове и градини. Надморската височина на Банкя е 630-640 м.
Балнео-терапевтичния курорт Банкя има международно значение и е Национален център за рехабилитация на болни от сърдечно - съдови заболявания и на застрашените от тях. Предлага отлична курортна база. Има 2 балнео-физио лечебници, летен плаж с хидротермални басейни, разположени в обширен живописен парк, поликлиника със специализирани диагностични кабинети по профила на курорта, модерни санаториуми, почивни домове, уютни хотели, пътеки за теренно лечение, спортно-профилактични терени, а също и добре уредени частни квартири.
Климатът, прекрасната природа, лечебните свойства на минералните води, богатата санаториално - курортна база с високо квалифицирани медицински специалисти определят развитието на Банкя като престижен национален и международен курорт, екологичен резерват на София.

КЛИМАТ

Климатът е умерено-континентален. Средната годишна температура на въздуха е 9.4oС ( средната температура за януари е минус 2oС, а за юли – 19.6oС). Лятото е свежо, есента е топла и слънчева , а зимата-умерено студена. Тези климатични условия са благоприятни както за целогодишно лечение, така и за обща профилактика и заздравяване на организма.

МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ НА БАНКЯ

От единното хидротермално находище бликат няколко естествени и сондажни хидротермални източника с температура на водата 36,5-37oС и общ дебит 24 л/сек. Всички тези хомотермални води са с ниска минерализация, хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви, с ниска водна твърдост, бистри, безцветни, без мирис и с много приятни питейно-вкусови качества. Същевременно минералните води са силициеви и леко флуорни, с висока алкална реакция.

ЛЕЧЕНИЕ

Комплексната оценка на балнеологичните и климатичните курортни фактори в Банкя, заедно с дългогодишния опит и проведените научни медицински проучвания определиха лечебен профил на курорта, който включва:
- Сърдечно-съдови заболявания
- Функционални разстройства на нервната система
- Метаболични проблеми
- Обща профилактика
- Укрепване и закаляване на организма

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ОКОЛНОСТИ

В курорта има разнообразни възможности за приятно и полезно прекарване на свободното време. Съществува улеснен и удобен достъп до столицата София и до нейните забележителности и интересни за посещение обекти. По време на археологически разкопки преди много години, в район на Банкя са открити останки от църкви, керамика и монети, датиращи още от времето на Римската империя. Интерес представляват църквата “Св. Кирик и Юлита” и манастирът “Св. Петка” в областта Клисура. В околностите на Банкя има множество туристически пътеки. На около 20 км от града се намира Дивотинският манастир.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция