Балчик

Град Балчик се намира на 36 км североизточно от Варна и на 501 км от София. Разположен е на самия морски бряг. Тук има и пристанище, но то се ползва само от средно големи пътнически и търговски плавателни съдове.
Градът възниква V век преди Христа. Първоначално тук е основано селище и наречено Круни или Кроунол. Името на града идва от гръцки /“Извори”/ и е свързано с факта, че в околностите има множество карстови извори. По–късно градът е преименуван на Дионисиполис от Дионисий - Бога на виното и празненствата.
Образът на Дионисий е сечен на монетите тук и градът се е явявал важен център след Одесос /Варна/ до започването на новата ера. След поредица от нашествия по времето на Римската империя градът започва да запада. След като става владение на болярина Балик, е наречен Балчик.

Забележителности
Освен с Дворцовия комплекс и ботаническата градина – най–голямата и разнообразна на Балканите, градът привлича туристите с древната си атмосфера, която е запазена от векове. За туристите голям интерес представлява разходката по калдъръмените улички и разглеждането на старинните къщи.
Художествената галерия и Историко-археологическия музей са изключително интересни.
Бреговата ивица е 4 км дълга и е изключително приятно място за разходки. Също толкова приятна може да е разходката по пристанището и малките улички около джамията.
Тук можете да се насладите на красотата на малкия етнографски музей, старата църква наречена “Св. Никола”, както и на старата джамия. Ренесансовият комплекс със старото училище също е добре запазен.

Околности
Местността Тузлата се намира на 4 км източно от града и е добре позната поради това, че тук има лечебна кал. Построен е балнеологичен център до две езера, образувани от стари свлачищни размествания. Голям почивен комплекс, множество вили, бунгала и къмпинги са построени в околността. Балчик има минерални извори, температурата на които е 31 градуса по Целзий.
На 15 км югозападно от Балчик е разположено село Оброчище, с добре запазена крепост, която датира от времето на Турското робство.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция