Ахтопол

Град Ахтопол е най-южният град на българското крайбрежие който е признат за един от най-екологично чистите в Европа. Намира се на 90 км. от летището в град Бургас.

Ахтопол е разположен на живописен бряг, в полите на Странджа планина и кристалните води на Южното Черноморие. Тук съчетанието между простор и уют предоставят прекрасна възможност за пълноценен отдих. На 5 км. южно се намира устието на една от най-интересните реки в България река Велека. Mестността е известна с уникалните си природни ресурси, подтикнали еколози от цял свят да изследват редки видове растителност и животински свят, характерни за екологично чистите райони, останали сякаш недокоснати от човешката ръка и до днес.+
Легендата разказва как богинята на любовта Агата толкова харесала слънчевия полуостров, на който е разположен Ахтопол, че го избрала за свое място за почивка и му дала името Агатополис - Град на любовта.
В исторически план Ахтопол е известен като селище още от времето на Траките. Като град Ахтопол е основан около 430 г. пр.н.е. и се предполага, че има връзка с действията на Перикъл в черноморските области.
Малко са историческите паметници оцеляли от няколкото опустошителни пожара в Ахтопол. До днес са запазени църквата "Възнесение Господне" построена през 1796г., останки от манастира "Св. Яни" от XIIвек, части от крепостната стена. В близост до полуострова се намират останки от тракийската стена.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция