Троян

Град Троян (400 м н.в.) се намира на 160 км североизточно от София. Разположен е върху живописните брегове на река Бели Осъм, в подножието на Троянско-Калоферския дял на Стара планина.
В непосредствена близост е до автомагистрала Хемус, а чрез Троянския проход се свързва с Южна България.

Името си Троян получава от древнотракийския път Виа Траяна, свързващ Дунав с Бяло море още през I - II век от н.е. Археологически разкопки свидетелстват, че този район е населяван още през палеолита. През бронзовата епоха по течението на река Азамус (Осъм) се заселват траки. От този период са намерени много керамични и бронзови съдове, оръжия от желязо, накити.
През първата половина на 19 век в Троян процъфтяват занаятите. Водещо е грънчарството, което постепенно създава уникалната и до днес Троянска керамична школа.
През 1868г. Троян е обявен за град.
След Освобождението от турско робство опожареният Троян се възстановява напълно и за няколко десетилетия се превръща в проспериращ балкански град, какъвто е и до днес.
Троян е третият електрифициран град в България /през 1911г./- след София и Пловдив.

Днес Троян има над 27 000 жители, добре развита инфраструктура, няколко индустриални предприятия, изключително много частни фирми, ръководени от предприемчиви бизнесмени. Те успешно прекрачват границите на Западна Европа, САЩ и Канада.
В центъра на Троян се намира уникалният за страната Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Експозицията представя следните основни теми: керамика, дърворезба,иконопис, художествено металообработване, народно облекло и тъкани.
Най-старите експонати са от 10-9 век пр.н.е.- предмети от Тракийски могилен некропол , открит до Троян.
В музея ще видите още уникален макет на Троянската занаятчийска чаршия от 19 век; автентична грънчарска и бъкличарска работилница от същото време.

Празник на Сливата
Един от най-атрактивните празници в района е Празникът на Сливата и Сливовата ракия, който се провежда ежегодно в края на месец септември, с многобройни посетители-дегустатори и участници в конкурса за най-добра ракия.Победителите получават специални грамоти и уникални медали под формата на слива.

Природни забележителности
В района на Троян и Априлци се намират природните резервати - Козя стена, Стенето, Северен Джендем. Те са част от Народен парк-Централен Балкан - известен със своята уникална растителност и животински свят.
Дива, на места трудно достъпна природа, невероятно красиви пейзажи. Тук се срещат редки и застрашени растителни видове-старопланински еделвайс, алпийска роза, вековни букови, елови и смърчови гори, редки диви животни и птици - кафява мечка, скален орел, дива коза, вълк, благороден елен, врабчова кукумявка...
В резервата Северен Джендем се намират около 30 водопада с височина над 20 м. 

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция