Триград

Триград е село в Южна България. То се намира в община Девин, Област Смолян. 

 
География 
Село Триград е разположено в Западните Родопи, недалеч от Българо-гръцката граница. Отстои на 26 км южно от общинския център - гр. Девин и на около 40 км западно от областния център – гр. Смолян. Намира се на 1240 м. надморска височина. 
 
Къщите са накацали по скалисти възвишения, заобиколени от внушителни скални масиви. През селото минава р. Триградска, която заедно с р.Буйновска дава началото на р. Въча. Населението на селото е около 850 души. 
 
История 
В околностите на с.Триград има многобройни археологически находки - пещерни жилища и тракийски некрополи, които говорят за древния му произход. Предполага се, че води началото си от три по-малки селища, откъдето идва и името му – Триград или Триибрия. 
 
Икономика 
Развитието на курортно-туристическата дейност, базираща се на природните дадености и ресурси, е безспорно най-перспективно развиващият се отрасъл в местната икономика. Наблюдава се целогодишен туристически поток от български и чуждестранни туристи, привлечени от уникалното съчетание на девствена природа, запазени традиции, богато културно наследство и традиционно родопско гостоприемство. Сред атмосферата на селския живот и домашия уют в с.Триград функционират семейни хотели, къщи за гости и частни квартири. 
 
Селото предлага на гостите си много атракции и възможности за активна почивка: функционира конна база, предлагаща коне за езда и обучение с инструктор, организират се походи с мотори „Ендуро“ с водач, съществуват възможности за скално катерене и делтапланеризъм. 
 
Културни и природни забележителности 
Местното население е съхранило богато културно-историческо наследство. Интересна туристическа атракция са изпълняваните от векове „Прогонване на змията/зимата“, „Предсой“, „Сределето“ и честването на фестивала „Орфически мистерии“. 
 
Край Триград се намират три от Стоте национални туристически обекта - Ягодинската пещера, пещeрата Дяволското гърло и Триградското ждрело. 
Село Триград е отправна точка на много туристически пътеки и маршрути, водещи до природни, културни и исторически забележителности. Такива са маршрутите: х.Ледницата – с.Мугла – Чаирски езера; с.Триград – с.Ягодина-Ягодинска пещера (Буйновско ждрело) и др. 
 
Триградският карстов район е един от най-големите карстови райони в България. Тук има над 150 пещери, като седем от тях са били праисторически обитания. По поречието на р. Триградска, по пътя Девин-Триград, на 1,5 km от селото е разположено величественото и впечатляващо с красотата си Триградско ждрело, което е обявено за защитена местност. Триградското ждрело представлява дълбок пролом по течението на р.Триградска, чиито отвесни мраморни скали на места достигат височина 290 m над сухото речно корито. 
 
Величествената гледка на отвесните скали, върху които на места растат смърчове и борове, придават особена стойност на този природен паметник. Варовитите скали на ждрелото са сред най-богатите местообитания на ендемични, редки и реликтни растителни видове в България. Също така гнездят и много редки птици, като скалната зидарка, различни хищни птици, кълвачи и др. 
 
Един от феномените на Триградското ждрело е пропастната пещера Дяволското гърло. Водите на р.Триградска навлизат в пещерата, където образуват 12 подземни водопада, най-големият от които е с височина 42 m (един от най-високите в Европа) и се появяват отново след 530 m като буен карстов извор. Местните жители разказват, че нищо, влизащо в подземния лабиринт на пещерата, не излиза от нея. Съществува легендата, която разказва, че от пещерата Орфей проникнал в подземното царство на Хадес, за да спаси своята любима Евридика. 
 
В землището на с.Триград се намира Харамийската пещера, която е пещера от пропастен тип, предлагаща атракция на границата между класическия и екстремния туризъм. Тя е една от седемте пещери в района, които са били обитавани в древността. Първобитният човек е намирал в нея сигурно убежище още през енеолита. На 8 km от селото се намира Ягодинската пещера, която е най-дългата в Родопите и е прочута със своята красота и наличието на сталактити, сталакмити и сталактони. 
 
Защитена местност „Чаирите“ се намира на 19 km източно от с.Триград. Тук са се запазили от квартернера шест причудливи естествени свлачищни езера, сред които е и феномена „Пияната гора“. На 25 km югоизточно от селото се намира резерват „Шабаница“, където се опазва вековна буково-смърчова гора на възраст над 200 години, а на отделни смърчови екземпляри и над 350 години. 
 
Районът се характеризира с изключително разнообразна флора и фауна. Тук се срещат родопско великденче, родопска теменуга, венерина пантофка, пирински чай, персийска морина, родопска ръж, родопска песъчарка, сръбска минкомия, жълта и македонска каменоломка, гръцки кимион, родопски скален копър, благороден лопен и други балкански ендемити и реликти. Много известен е родопският силивряк, който е рядък реликтен ендемит за Балканите, сравняван с митичната амброзия. 
 
Местна легенда разказва, че когато Орфей засвирел, вятърът затихвал между клоните на дърветата, сякаш заслушан в неговата музика, птиците спирали във въздуха и животните спирали по горските пътеки, а зверовете укротявали. Когато Бакханте разкъсал певеца и го хвърлили в реката, всяка капка от кръвта му се превърнала в красиво планинско цвете, наречено силивряк, чиито нежни цветове са разпръснати по планинските поляни. 
 
Редовни събития 
В Триград от 2003 година в началото на август се провежда Фестивалът на Орфическите мистерии.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция