Рибарица

Село Рибарица е най–живописното сред 13–те селища в Тетевенска община. Разположено e на 600 метра надморска височина в полите на Тетевенския балкан, на 12 км югоизточно от гр. Тетевен. Проточило се на цели 12 км по поречието на р. Бели Вит и нейните притоци, селото не случайно носи името Рибарица, а бронзовата фигура на Рибарчето – символът на курорта, се вижда на една скала вдясно от пътя още на влизане в селото.
Чарът на Рибарица са множеството пръснати из целият курорт кокетни малки вилички и къщи, потънали в зеленина и цветя, които предлагат не само тишина и спокойствие, но и възможност да се почувства автентично неповторимата селска атмосфера и домашен уют. Тук, в Рибарица традициите още са живи: старите воденици продължават да мелят, валявиците – да валят пъстрите рибаришки черги, казаните – да варят прочутата Рибаришка сливова ракия, сръчните домакини да правят вкусните сладка от горски плодове, майсторите животновъди да приготвят прочутото балканско саламурено сирене, сръчните ръце на майстори-занаятчии да творят красотата от вълна и дърво.
Най–голямата атракция на Рибарица е дивата природа на Национален парк “Централен Балкан” и една от неговите девет зелени перли - биосферният резерват Царичина. Името на резервата е свързано с чудната легенда за царската дъщеря Тамара, излекувана от коварната болест с магията на огнено червеното омайниче, което рибарчани и до днес наричат “царичина”.
От Рибарица удобни туристически пътеки водят и до двата съседни на Царичина резервати – “Боатин” на югозапад и “Козя стена” на югоизток.
От тук най-бързо се стига до хижите “Георги Бенковски”, “Ехо” и “Вежен.
Невероятно удоволствие е разходката из Рибарица с планински велосипеди, с които може да стигнете Римския мост над река Костина, да усетите романтиката на старите махали Брязово и Горуньово, да се изкачите до Яковата пещера и скалния мост над селото. Освен това можете да си направите романтична ретро разходка с кабриолет, фотосафари с горски пикник, пешеходни турове из Рибарица с квалифициран планински водач, атракционен риболов с рибен пикник.

Маршрути за велотуризъм
с.Рибарица - махала Брязово
с.Рибарица - хижа Вежен
с.Рибарица - паметник Георги Бенковски
с.Рибарица - м.Черна река /Остриките/
с.Рибарица - с.Шипково - гр.Троян

Туристически маршрути
с.Рибарица - Черна река - хижа Ехо
с.Рибарица - м.Соватски дол - хижа Вежен
с.Рибарица - м.Соватски дол - хижа Бенковски
с.Рибарица - Богоя - хижа Васильов
хижа Бенковски - хижа Вежен - х.Ехо - х.Васильов
Почивен комплекс Рибарица - било Васильовска планина - х.Васильов

Еднодневни екскурзии
с.Рибарица - Тетевен - Съева дупка
с.Рибарица - Гложенски манастир
с.Рибарица - Шипково - Троян - Троянски манастир - Черни Осъм
с.Рибарица - минерални бани Шипково

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция