Казанлък

ДОЛИНАТА НА РОЗИТЕ И ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ

Разположение
Казанлък, известен като града на розите и тракийските владетели, се намира в китната Розова долина, в подножието на Стара планина. Казанлъшкият район се характеризира с мека зима и малък брой дни със снежна покривка, ранна пролет, умерено и топло лято и хладна есен.

Спорт и туризъм
В околностите на Казанлък се предлагат пешеходен и велотуризъм, ориентиране, алпинизъм, спортно катерене, ски туризъм. Организират се интересни високопланински маршрути с водачи. Летището, намиращо се на 4 км югоизточно от града и клубът по парашутизъм предоставят всичко необходимо за тренировки на любителите-парашутисти и на професионални отбори. Местна фирма-производител на делтапланери предлага авиоразходки над долината.

Балнеология
Курортът Павел баня е разположен на 20 км западно от Казанлък в северното подножие на Средна гора. Известен е с лековитите си седем извора, използвани още в древността. На 5 км югоизточно от Казанлък и на 2 км от село Овощник са Казанлъшките минерални бани - балнеологичен курорт от местно значение. В близост до баните има 2 басейна с минерална вода и плаж.

Природата е съчетала красотата и величието на Балкана с плодородието на долината на река Тунджа. Топлите минерални извори в град Павел баня и селата Овощник и Ягода правят района привлекателен за целогодишен туризъм.

Природа
В Казанлъшко се срещат разнообразни дървесни и растителни видове, сред които най-разпространени са дъбът, брястът и орехът. При с. Крън все още е запазена ореховата кория (гора), а при с. Тулово е оцеляла вековна дъбова гора. Климатичните условия и почвите тук са благоприятни за отглеждане на маслодайна роза, мента, лавандула, босилек, невен.

Резерват "Лешница" съхранява разнообразни и характерни екосистеми в нископланинския горски пояс Буковите гори са на възраст 160 г. Резерватът е убежищe за сърни, благородни елени, диви свини, златка, мечка, дневни и хищни нощни птици.

Резерват "Каменщица" съхранява екосистеми от смесени широколистни гори на възраст 60 - 170 години. Обитават го мечки, благородни елени, диви свини, сърни.

Защитена местност "Енинско ждрело" обхваща скатовете над руслото на р. Енинска и съчетава гори с красиви скални образувания. "Мечките" е природна забележителност, съхраняваща атрактивно скално образувание в землището на с. Крън.

Розовата долина от векове е районът, произвеждащ безценното розово масло на България.

ИСТОРИЧЕСКИ И КУЛТУРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Най-голямото богатство на Казанлък са обектите на материалната култура от Античността и най-вече тракийското наследство.

КАЗАНЛЪШКАТА ГРОБНИЦА е един от деветте обекти в България, включени в списъка на ЮНЕСКО на историческите и архитектурни паметници със световно значение. Разположена е в северната част на Казанлък и датира от ІV - ІІІ в. пр. н. е.

В МОГИЛАТА СВЕТИЦАТА, разкрита на 19. 08.2004 г. е открита каменна гробница - саркофаг с множество златни предмети от богатата култура на траките ( V в. пр. Хр.). Свързана е с името на могъщия владетел Терес - създател на държавата на одрисите. Най-значимата находка от тази гробница е уникалната златна маска с впечатляващо тегло, най-вероятно на цар Терес и тежък златен пръстен с изображение на атлет. Могилата е в комплекс с десетки други, превърнали района в ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ, свидетелство и за гениалното архитектурно умение на траките.

ГРОБНИЦАТА НА ТРАКИЙСКИЯ ЦАР СЕВТ ІІІ е открита в могилата Голямата Косматка. Сред най - ценните находки тук са бронзова глава на брадат мъж с очи от полускъпоценни камъни, множество бронзови и сребърни съдове, изящна златна чаша и златен венец с дъбови листа и жълъди.

В старата част на Казанлък - квартал "Кулата", където е световноизвестната Казанлъшка тракийска гробница, е разположена романтичната калдъръмена уличка "Мирска". Тук са архитектурните паметници на Възраждането, оформили ЕТНОГРАФСКИЯ КОМПЛЕКС "КУЛАТА".

ГРАДСКИ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ "ИСКРА" е създаден през 1901 г. и е един от най - старите в страната, разполага с над 70 000 експоната.

ГРАДСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ е в сградата на музея и е една от най - старите и богати в страната.

Единствен по рода си в страната, МУЗЕЯТ НА РОЗАТА, проследява развитието на традиционното и съвременно розопроизводство в България от зараждането му до наши дни.

В близкото минало Казанлък е бил прочут занаятчийски град. Днес като атракция в ИСТОРИКО-ЕТНОГРАФСКИЯ КОМПЛЕКС туристите могат да наблюдават бакърджийство, лютиерство, примитивно розоварене, както и да посетят възрожденските къщи.

В непосредствена близост, северно от Казанлък са разположени обектите НАЦИОНАЛЕН ПАРК-МУЗЕЙ ШИПКА-БУЗЛУДЖА и ПАМЕТНИКЪТ НА СВОБОДАТА на вр. Шипка - символ на българската национална независимост.

На 15 км от Казанлък, край гр. Шипка е уникалният ХРАМ - ПАМЕТНИК "РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО", построен в стила на руската църковна архитектура от 10 век. Озвучен е с църковно - славянска музика.

Природен парк 'Българка'
Приоден парк 'Българка' е разположен върху билните части и северните скатове на центарална Стара планина над градовете Габрово и Трявна. Територията на парка се характеризира с разнообразен релеф и земни форми: планини; речни долини; хълмове; котловини и др. Централната му позиция в България, както и спецификата на релефа и климата привличат вниманието на хората още от дълбока древност и до днес. Историческите данни доказват, че по тези места са минавали важни стратегически пътни артерии за свързване на севера с юга, като билото на Стара планина се е смятало за естествена граница. Това определя и богатото историческо наследство в този район.

Спецификата на планината, прехода от високия централен Балкан към по-меките заоблености на Източна Стара планина и свързаните с това природни пейзажи, разнообразна флора и фауна, богатото културно наследство способстваха за обособяването на Природен парк 'Българка'. Той е обявен със заповед № РД- 775 от 09.08.2002 год. на Министерството на околната среда и водите с цел опазване, възстановяване и поддържане на буковите екосистеми и ландшафти, характерни за Стара планина, флора, фауна и културно-историческото богатство на района. Парковата територия обхваща изворите и водосбора на река Янтра и основните притоци в горната им част и е разположен на обща площ от 21772,2 ха, включваща землищата на девет населени места на двете общини Габрово и Трявна.
В границите на парка попадат: част от националния парк-музей 'Шипка-Бузлуджа', ЕМО 'Етъра', защитената местност: 'Соколски манастир', три защитени местности и четири природни забележителности.
Територията на природния парк обхваща билната част на Шипченска и Тревненска планина, на запад от местностите 'Узана' и 'Осеникова поляна', на изток до защитената местност "Студен кладенец", прилежащите северни склонове и част от съответващия им Предбалкан.

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА

Всяка година от 25.03 до 01.04 в Казанлък се провеждат ЧУДОМИРОВИ ПРАЗНИЦИ на културата с концерти, изложби и гостуващи спектакли.

Чудесна атракция за местните хора и за туристите е пролетният обичай СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ с кукерски игри в Павел баня и в селата Дунавци, Турия, Тъжа, Габарево и Търничене. Село Търничене привлича туристи и заради действащата розоварна.

Мистерии в долината е УНИКАЛЕН СПЕКТАКЪЛ по ритуал от времето на древните траки (IV - III век пр.Хр.) Спектакълът е след залез слънце, на естествена сцена северно от световноизвестната тракийска гробница в парк "Тюлбето". Мястото е свещено и зарежда с положителна енергия. Краят на ритуала е съпроводен с пир в чест на новия тракийски цар. Туристите - участници в зрелището опитват вино и мезета по оригинални тракийски рецепти, както и плодовете от земите на траките.

 

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция