Защо да посетим фестивала Рощилиада в Лесковац

Плескавици, бира, музика от Балканите и състезания – всичко това на един фестивал -провежданата ежегодно Рощилиада в Сръбското градче Лесковац

Недалеч от границата с България, само на около 200 км от София се намира сръбският град Лесковац. Ние от TravelPortal сме истински почитатели на историите с аромат на дюлева ракия, сръбска скара и балкански ритми, затова с удоволствие ще ви разкажем за един от любимите си фестивали – Рощилиадата. През последните години празникът на сръбската скара доби такава популярност, че всяко лято хиляди българи прескачат до Сърбия, за да опитат на място от месните изкушения. Името на фестивала идва от сръбското название за скара – роштиль, т.е. нещо като скариада или празник на скарата. Партито продължава седем дни и по традиция се провежда в края на август и началото на септември. Това е най-големият и най-посещаваният фестивал на сръбската скара, и най-голямо кулинарно събитие в Югоизточна Европа.

История и традиции на фестивалът Рощилиада
Неслучайно Рощилиада се провежда в Лесковац. Лесковашката школа в скарата е известна от 1969 г. Годишно от нея са излизали по два випуска, като в някои от тях учат и майстори българи. От 1989 г. фестивалът се провежда всяка година като първоначално е бил през октомври, но се измества по-рано през август. Традицията, свързана със самата скара обаче е позната от поне два века. Още през 18 век австроунгарският учен Феликс Каниц и някои френски пътеписци опитвали от специалитета чевап.

Фестивалът Рощилиада сега

Едно е сигурно – сърбите знаят как да се забавляват, как да приготвят вкусно месо и затова ги харесваме. Ето и какво да очаквате от самия фестивал. Малко преди събитието да започне, в центъра на градчето улица „Широка Чаршия“ се затваря и се нарежда така нареченият Лесковачки влак – сергии и шатри, на които почитателите на сръбската скара могат да опитат най-различни специалитети, които се приготвят пред очите им.

Датите на която ще се проведе Рощилиадата 2024 година са 31 август и 1 Септември.

По традиция всяка година се провежда и състезание за най-голяма плескавица. Това се случва пред главната сцена на фестивала. Миналогодишният рекорд е 59 килограма и с диаметър над 150 сантиметра. Всяка година рекордът се подобрява и скоро ще надмине 60 килограма. Посетителите на фестивала могат да се насладят и на богатата културно- забавна програма. Всяка вечер има различни излълнения и музика за всеки вкус, провеждат се изложби, лекции и семинари. Друга вълнуваща част от фестивала е състезанието на майсторите-готвачи от цял свят, често и българи печелят някои от медалите. Стискаме им палци.

Тайните на плескавицата

Отглеждането на животните за месо и рецептата за плескавицата са тайна, която сръбските майстори пазят. Никъде не може да се намери рецепта за това как точно да приготвите месото на скара. Тази рецепта не се дава, а се онаследява от баща на син. Знаем само, че телешкото месо не се мели на кайма, а се кълца на ръка. Така то не изгаря върху скарата на дървени въглища и е много по-сочно.

Какво друго

В Лесковац има и туристически забележителности, които не са за изпускане – например църквата Света Троица, църквата Оджаклия, която е на 120 години и се отличава от другите с това, че интериорът й наподобява повече на къща, отколкото на църква, къщата на Боре Димитриевич, водната електрическа централа с интересна архитектура и много други. Внимание заслужават и археологическите разкопки в околността. И все пак Рощилиада е фестивал на скарата – така че пригответе се най- вече за ядене и пиене на корем, за добро настроение и шумен купон. И още една идея: в града на кулинарните фестивали Лесковац, освен Рощилиадата местните власти поощряват развитието на туризма и с организирането на празник на виното, традиционно провеждан през октомври.