София

За София
Столицата на България - София (население 1 182 698 души) - е разположена в Софийското поле на територия от 1,311 кв.км. и на 550 метра надморска височина. В близост до града се намират Панчаревското езеро и Искърският язовир. София е свързана чрез международни пътища и въздушни линии с по-големите световни столици. Логото на града е : “Расте, но не старее!”

История
На мястото на някогашното неолитно селище през VIII пр.н.е. около термалните извори възниква древен тракийски град, наречен по късно от завладелите го римляни Сердика (град на сердите), по името на населявалото го тракийско племе. В римската епоха (I - IV в. от н.е.) градът процъфтява като център на провинцията Вътрешна Tракия. През V - VI в. по време на т. нар. "велико преселение на народите" градът е преживял нашествия от хуни, готи и други варварски племена. От средата на VI в. се развива като важен административен и стопански център на Византийската империя с името Триадица. От 809 г. влиза в пределите на българската държава и получава славянското име Средец. От края на XIV в. до седемдесетте години на XIX в. градът, както и българската държава са под османско владичество. София пада под Османско владичество през 1382 г. Според някои документи по това време селището е било особено привлекателно и е предизвиквало възхищение у завоевателите.

Забележителности
Има няколко сгради и места, които се съревновават за емблема на града. Най–често посещавана е катедралата и историческа църква “Св. Александър Невски”. Храмът е център на катедралната патриаршия на Независимата Българска Православна Църква. Също така забележително е мястото около катедралата е Паметника на Незнайния воин с вечно горящ огън. На същият площад е разположена и църквата “Св.София”, която датира от 4 – 6 век след новата ера и е втората по възраст, която дава и името на столицата. В началото на 19 век тя за кратко е била превърната в джамия, но скоро след Освобождението отново е била осветена като Православна църква. Зад катедралата се издига Националната галерия за чуждестранно изкуство. Тя се състои от уникална експозиция на изкуствата от Африка, Азия и Европа, Испански картини в стил барок и някои произведения на модерният художник Николай Рьорих.
Друга забележителност на столицата е Народният театър “Иван Вазов”. Основан е през 1904 г., а самата сграда е завършена през 1907 г. Сградата на Народното събрание е построена през 1884 г. и четвъртата сграда – кандидат за емблема на града. Мотото, което е изписано на главната фасада, е “Съединението прави силата”. На запад от сградата на Парламента се намира Българската Академия на Науките, създадена през 1869 г., а на изток се издига Софийския университет “Св. Климент Охридски”, основан през 1888 г. и построен през 1920 г. с даренията на братята Евлоги и Христо Георгиеви. Можете да посетите Националната Художествена Галерия, където се съхранява богата колекция на повече от 12 000 произведения, като най–старите от тях са от 18 в. Националният Етнографски музей представя богата колекция от национални носии, ръчно изработени произведения на изкуството, оръдия на труда отпреди повече от три века, бижута, бродирани материи и други предмети характерни за българския бит и култура. Във вътрешния двор на Президентството се издига известната Римска Ротонда, превърната в църква “Св. Георги” и датираща от 4 век след новата ера. Възстановена неотдавна, тя смайва със своята проста и деликатна архитектура. Руският паметник е обелиск, издигащ се в западната част на града. Той е построен в чест на руския цар и руските воини, които са се били в Освободителната война на българския народ.
Паметникът на братята Кирил и Методий се издига пред Националната Библиотека, северно от сградата на Софийския Университет. Зад булевард “Дундуков” се намира Националната Опера – сграда в която също така се помещава и Националния балет. Сградата на Операта е в нео-класически стил.

Транспорт
София е най–големият транспортен център в България. Функционират редовни автобусни линии и железопътни линии, които свързват столицата с околните селища и други градове. В рамките на града работи отлична система от автобусен, тролейбусен и трамваен транспорт, както и линии на маршрутни таксита. От 1998 г. е въведен в експлоатация и първият лъч на метрото.

Околности
От околностите на София най-напред изпъкват планините, заобикалящи софийското поле. Интересни са Витоша, Люлин и Плана, предлагащи много места, които си заслужава да се видят. Люлин планина се намира на 3 км. на югозапад от столицата. Всъщност е част от града и е чудесно място за излети, пикници и разходки. Боснови поляни са най–пленителното място от планината. Плана планина също предлага много интересни гледки за туристите. Намира се на 10 км. от столицата и може да се стигне до там с градски автобус или с кола по пътя за Самоков. Най–посещаван е Кокаленски манастир, построен през 10 век от цар Самуил. Панчаревското езеро е на около 15 км. от столицата и е разположено близо до село Панчарево. Когато езерото е пълно, дължината е около 5 км., а ширината - и 1 км. Подходящо е за почивки, слънчеви бани, риболов, водни спортове и плуване. Тук често се организират състезания по водни ски. Искърският язовир е голям изкуствен водоизточник край София. Намира се на 25 км. южно от града. В пределите на Витоша най–интересни забележителности са Боянската църква и Драгалевският манастир. Те са построени съответно през 13 и 14 век и са считани за предшественици на Европейския ренесанс. Резиденцията Враня и малкото й езеро са разположени по тесен път. Резиденцията е била на цар Борис III. Днес дворецът се използва само през лятото. На 22 км. от столицата се намира град Банкя. Той е балнеологичен център за сърдечносъдови и белодробни заболявания. До там може да се стигне с автобус или с редовните железопътни линии. Местността е чудесно място за пикници и излети.
Кремиковският манастир се намира на 30 км. северно от София. Курилският манастир се намира близо до Искърското дефиле, до село Курило, на 18 км. от столицата. До там може да се стигне по пътя за Мездра или с пътнически влак.

Парковете в София
Най–популярният парк в София е парк Витоша, покриващ и голяма част от планината. Централният парк на София е Борисовата градина. Тук се намират много тенис кортове, трасета за състезания с колела, както и два стадиона – националният “Васил Левски” и “Българска Армия”. Общинската градска градина е разположена в самия център на София, срещу Общинската Галерия. Пред Народния театър се намират фонтаните със скулптори на танцьорки. Южният парк е вторият по големина след Борисовата градина. Разпростира се от квартал “Иван Вазов” до квартал “Хладилника”. Западен парк е близо до кварталите “Захарна фабрика” и “Люлин”. Тук са разположени обществени заведения и достатъчно място за разходки и игри.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция