Бургас

Град Бургас е вторият областен център на българското Черноморие. Намира се на 390 км източно от София. Той е разположен в най-западната точка на Бургаския залив на полуостров, обграден от 3 езера – Бургаско езеро, Атанасовско езеро и Мандренско езеро.
Климатът е благоприятен за възстановяване – мека зима и продължително слънчево лято. Бургаският плаж е характерен с тъмните черни пясъци, които имат особен лечебен ефект.
Бургас е четвъртият по големина град в страната след София, Пловдив и Варна. Наследник е на малкия римски град Деултум, който е бил военна колония. Селището е преименувано на Девелт, откъдето идва и днешното име на село Дебелт. По-късно тук е построен лечебен център до многобройните минерални извори в този район. Първите жители обаче са били траките. През средновековието тук е построена крепостта Пиргос, най-вероятно използвана като наблюдателна кула.
Едва през 17 век Бургас получава настоящото си име. Първоначално е наречен Ахело Бургас, а след Освобождението – Бургас. Тогава е бил малко градче, но се разраства и се превръща в център на Южното Черноморие, в град с развита индустрия и търговия.

Музеи
Историческият музей притежава богата колекция от експонати от древните колонии по Черноморието. Има експозиции, показващи новата история и фотографии на прочути ренесансови личности.
В Художествената галерия се излагат произведения на чуждестранни и български творци.
Етнографският музей има интересна колекция от традиционни кукерски маски, народни носии и предмети на бита.
В Природонаучния музей са изложени експозиции, представящи геоложките характеристики на земята, както и флората и фауната в региона.

Забележителности
Бургас притежава красива Морска градина, изпълнена с много цветни лехи, дървета и скулптури.
Интерес представлява катедралата “Св. св. Кирил и Методий” със своите фрески и дървен олтар. Интересни са и Арменската църква, Католическата катедрала, църквата “Св. Дева Мария” и църквата “Св. Иван Рилски”.

Околности
На 20 км северно от Бургас се намира Поморийското езеро, което е заобиколено от солници и бално-санаториуми и гр.Поморие.
Островът Св. Анастасия е разположен на 3 морски мили от града, където е запазена старинна църква.
Интерес в Бургас представляват солниците, които граничат с Бургаското езеро, а някои дори се простират до Атанасовското езеро.
Минералите бани се намират 13 км на северозапад в посока към гр.Айтос. Тук има останки от древно римско селище.
С. Крайморие е на юг от Бургас по пътя към старата крепост Пиргос.
На 15 км от града е разположен парк “Отманли”, близо до нос Чокалия.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция