Асеновград

Асенова крепостАсеновград е разположен в западната част на Горнотракийската низина на 169 км от София, 19 км от Пловдив и 84 км от Смолян. Тук е най-голямото струпване на манастири, църкви и параклиси в цялата страна. Затова градът има славата на "малкия Ерусалим".
Асеновград е един от най-старите градове в България. В околностите му са открити повече от 100 тракийски могили.
Градът има благоприятно географско положение. С това се обяснява старото му име Станимака, което означава отбрана на проход. През 1230 г. Иван Асен II укрепва и разширява Станимашката крепост. По тази причина тя се преименува на Асеновградска крепост, а града – на Асеновград. Асеновград е известен и с производството на вино.

Забележителности
В Асеновград са отворени за разглеждане Историческият музей, който има три отдела: археологически, възрожденски и етнографски; Етнографският музей, представящ начина на живот и културата на богато градско семейство и Музеят по палеонтология, показващ скелети и вкаменелости на животни, живели преди 7-8 милиона години.
Интерес представляват старинните къщи в ренесансов стил с оригинална архитектура и красива резба.

Празници
Асеновград дължи славата си на пищните и зрелищни религиозни церемонии и празници. Много атрактивни, с участието на стотици вярващи са "литийните шествия". Най-старата лития е изнасянето на Чудотворната икона на Света Богородица от храма на Бачковския манастир и носенето й до извора Клувията. Според легендата иконата била намерена преди много години на това място от едно овчарче. Хората и до днес вярват,че който се докосне до иконата, ще получи изцеление и душевен мир. Шествието се провежда всяка година на първият ден след Великден.
Най-големият църковен и религиозен празник в града е Преполовение. Провежда се двадесет и пет дни след Великден. Честването е възникнало през 1896 г., като противостоене на гръкоманските литийни шествия. Всяка година на 15 май българите изнасяли икона от църквата "Света Богородица Рибната" и я носели на ръце до Бачковския манастир. И днес това пищно религиозно шествие се провежда редовно.
Други големи религиозни празници,с участието на много хора, са Богоявление (Йордановден) и празника Голяма Богородица в средата на август.

Околности
На 2 км южно от града се издига историческата Асенова крепост.
На 11 км южно от Асеновград е разположен известният Бачковски манастир и с.Бачково.
8 км източно се намира Араповският манастир “Св. Неделя” – един от малкото манастири, построени сред полето. Близо до с. Долнослав е открит праисторически религиозен център на древните обитатели на днешна южна България и Северна Гърция. За да посетите това място, трябва да вземете автобус за Кърджали.
На 9 км от Асеновград, на площ от 3029 хектара, е разположен резерватът “Червената стена”. Повече от 600 вида растения виреят там, по-голямата част от които са включени в Червената книга.
На 45 км южно от Асеновград се намира Кръстова гора, смятана от мнозина за свято място. Съществува поверие, че ако болен пренощува там, има вероятност да се излекува. До Кръстова гора може да стигнете като вземете автобус до с. Борово , след което продължите със собствено превозно средство или пеша (1-1.30ч).
На 3 км от града се намира село Куклен, а на 23 км се намира с.Нареченски бани.

Търси хотел

Абонамент за оферти

Ваучер за подарък
На море през Май и Юни! 1 нощувка, All Inclusive в Chrousso Village, Халкидики, Гърция